Elek Dániel: Torta és keverő
Amikor egyidős lettem a Gyermekvasút pályasebességével, egy szelet jó Sacher tortával jutalmaztam magam. Miért eszünk tortát? Mert finom, mert édesszájúak vagyunk – vagy mert mi készítettük, és jó élvezni a munka gyümölcsét. Az itt látható torta éppenséggel „Saját levében” készült (bár azért volt már olyan kollégiumi záróbuli, ahol a magyar diák sütött az olasznak búcsúzóul egy jó Sachert), a kép másik szereplője azonban saját. Az ott a háttérben egészen pontosan egy keverőpult és erősítő, amelyet én magam készítettem el, és használok naponta.
Jólesik ránézni, megérinteni, mert tudom, hogy az én munkám van benne, miközben a végeredmény másoknak is örömet okoz. Valahol ilyen a gasztronómia is. Egy jó családi ebédet, vagy akár csak pár falatot összedobni magunknak mindig jó, a többieknek is adni belőle pedig külön öröm. Mint ahogy az is, ha le tudjuk fotózni és meg tudjuk osztani, amit ettünk – nemde, kedves gasztroguruk és szorgalmas lájkolók?
Főzés és szerelés egyaránt tudomány. Mindkettőhöz kell recept, alapanyag, tapasztalat, türelem és egy kis kreativitás! Milyen színű legyen a cukormáz? Kettő vagy négy pufferkondenzátorral szűrjem a tápfeszültséget? Elég lesz-e mindenkinek a főzelék? Elbírja majd a tápegység a terhelést? Sok-sok kérdés mindkét oldalon, amiket meg kell válaszolni. És ezúton is tisztelet mindazoknak – az anyáktól a konyhás nénikig –, akik a mi éhségünket csillapították, így volt időnk és energiánk minden másra figyelni. Persze figyelni az étkezésre is kell: együnk egészségeset, változatosat, finomat. Mert, ahogy a mondás tartja: az vagy, amit megeszel.
Íme a bizonyíték, hogy a "saját lé" nem válik vízzé! Gratulálok!
Sikerült megfogalmaznod mi is mozgatja az univerzumot!