S. Nagy Katalin: Kígyópálinka Észak-Koreából
Amikor a Kantinban megírtam a legemlékezetesebb kedvenc ételemet, eldöntöttem, hogy a legriasztóbbat is megírom. Észak-Korea, 1984. Magas hegyre caplatunk fel busszal, s megállunk egy pihenőre. Vásárolni is lehet: italkülönlegességek kaphatóak. Köztük két méter magas üvegben kígyópálinka, benne méretes kígyó… Amikor először jutottam külföldre (1967, Moszkva), megfogadtam, hogy mindig mindenhol megkóstolom a helyi kínálatot. Mintha csapra vert boroshordóból engednének egy pohárral. Hozzá szárított kígyóbőr, csillapításul. 17-en voltunk. Mindenki megpróbálta. De elrágni, lenyelni nem sikerült. Két kis üveg kígyópálinkát hoztam haza a szeretteimnek, bennük kicsi kígyók. Azóta is álmodom velük.
Ez kemény lehetett. Milyen íze volt? És miért volt benne kígyó?
Rémes lehetett…
Nekünk van valami ismeretlen Kínából, nem tudjuk mi ez. Kígyó van benne, meg valami lekvárszerű anyag. Mi lehet ez??