Zsubori Ervin: Nyina Mama Zaherja
A családi születésnapokra Nyina Mama általában Zaher tortát (is) süt; mi legalábbis így neveztük el. Vagy ő nevezte el így, és mi átvettük? Erre már nem is emlékszem pontosan, mindenesetre az eltérések vannak annyira karakteresek, hogy ha kimondva ugyanaz is, leírva legyen egyértelmű: nem arról a Sacher tortáról van szó…
Nyina Mama Zaherja nagyon tömény, és nagyon finom. Egy szelet a reggeli kávéhoz, s az aznapi ebéd bízvást kihagyható. A pontos recept, ahogy illik, titkos. Ugyanakkor birtokában vagyunk olyan részismereteknek, amelyek alapján akár bele is vághat valaki egy merész reprodukálási kísérletbe. Itt vannak mindjárt a fő összetevők. Nyina Mama Zaherja rengeteg – szigorúan Holland! – kakaót tartalmaz. A kötőanyagként és ízfokozóként használt, hagyományos orosz eljárással házilag készített lekvár saját termelésű, gondosan válogatott fekete ribizliből építkezik. A máz olvasztott étcsokoládé, amelyet Ira szerez be az egykori Budapest Csokoládégyár mintaboltjából; ugyaninnen való a dekorálásra használt Franciadrazsé is. És végül tudható – s ez már valóban nehéz feladvány lehet az esetleges mai követőknek –, a formát determináló sütőedény egy alumínium tál, egyenesen a Szovjetunió fénykorából…
A jelen írás illusztrációjaként felmutatott tétel feliratozásához – alkalmi figyelmességként – kókuszreszeléket vetett be a szerző, amely elegánsan visszaköszön az oldalsó fronton is. Maga a felirat finom utalás az alkalomra: ezt a Zahert én kaptam az 50. születésnapomra. Sajnos nem tavaly volt; hogy pontosan mikor, azt most ne firtassuk. Ez az ízemlék viszont pontosan az 50. az Arnolfini Kantinban…
Jó buli volt az az ötvenes!