Zsubori Ervin: Sajtos emlékeztető, Anyák napján
Az úgynevezett „Eszti sajtos” receptje egy sajtcédulán maradt fenn a családi archívumban. Az öt tételből álló hozzávalókat Ida Mama anno egy telefonregiszteres könyvecskéből kitépett lap hátuljára firkantotta föl, inkább csak emlékeztetőül. Erre utal az a tény is, hogy a sajt nem bukkan fel a listában…
E cetli, megerősítve természetesen a szájhagyomány útján átörökített tapasztalatokkal, mégis garantálja a kiváló minőséget. Amely nem utolsósorban a mívesen meggyúrt és gusztusos tömbökké formált tésztában keresendő; ezt egy éjszakán át pihentetni kell. A végeredményre cserébe akár két hétig is rájárhatunk. Sörkorcsolyás mezőnyben verhetetlen.
Jól látom, ecet is kell bele?
Ezek szerint… Lehet, hogy ez a titok?
Igen, ez nem jellemző. De a jó minőségű sajt és a vaj nyomja meg az ízét.
Vajjal még nem próbáltam, csak margarinnal. Úgy is működött…