A nyolcvanas évek közepétől, a stúdiói és művésztelepi társaság szűkebb közösségéből, Budaörsön létrehoztuk a Budaörsi Műhelyt, ahol a mester, Fischer Ernő (1914–2002) haláláig, hétvégeken rendszeres összejöveteleket tartottunk. Ezzel privát módon kiegészítve, majd folytatva azt a közös szellemi munkát, amit a nagyobb közösségben addig megéltünk. Ezen alkalmakkor – külső szponzor hiányában – ki-ki vitt ezt-azt a közös asztalra.

A fenti képen – a kilencvenes évek vége felé – a társaság egy része éppen T. Horváth Éva habos tortáját fogyasztja. Ezt nem ő sütötte, csak vásárolta, a jénai tálban lévő őszibarackos, tejszínhabos, gyümölcsös „költemény” viszont a saját műve. Egy számomra szintén fontos részlet: a Tanár úr feje fölött látható kis kép egy eredeti Tóth Menyhért-alkotás, nekem ajánlva.

Ekkoriban voltak Budaörsről kihelyezett összejöveteleink is, amikor kollegákat látogattunk meg. Az alábbi felvételen Csengery Béla orvos és festőművész műtermében vagyunk. Étel és ital tekintetében a külsőségek nem nagyon változtak, talán a kínálat még puritánabb is – az én tortámról például már a hab is lemaradt… De a főszerep amúgy is inkább a három nyitott könyvé.

1 thought on “Alföldi László: A Budaörsi Műhely uzsonnái

  1. De jó látni ezt a kis csapatot! És persze tanár urat! Nekem két soproni művésztelep és számtalan Fáklya-klub béli rajzóra maradt meg a nyolcvanas évekből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel