A sajtos galuska (Kasspatzl, Käsespatzle) osztrák étel, de még sosem került a tányéromra Ausztriában. Először Stuttgartban ettem, majd a Chiemsee környékén (D’Feldwies, Übersee) Bajorországban. Kóstoltam marha drága belvárosi étteremben és falusi, bőrnadrágos, rezesbandás kiskocsmában. Tehén-, juh- és kecskesajttal, spenóttal, szalonnával, salátával és sülthagymával. A legjobb búzasörrel. Június 9-én, Münchenben, egy bajor változat volt soron, a tésztája könnyű, a hagyma ropogós, a serpenyő izzik, a házi sör (egy jó pofa Weiss Ayinger) friss, kellemes és bódító.

1 thought on “Biró Csongor: Kasspatzl Münchenben

  1. Szerintem nem véletlen, hogy Stuttgartban ettél először, itt ugyanis nem osztrák, hanem originál sváb ételnek tartják, kapható is mindenütt. Azt gondolom, hogy a tojásos nokedli is inkább innen került Magyarországra a kitelepülő svábokkal Maria Terézia idejében, mint a monarchiából. De lehet, hogy tévedek és ez is olyan történet, mint a sült krumpli, amit az amerikaiak french fries-nak hívnak, közben meg a belgák találták ki…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel