Mártonffy Zsuzsa: Kötözni a cukrot
Karácsonyi népszokás, amit Nagyitól tanultam. Ma már nagyon kevés ember tudja, hogyan kell kötözni a cukrot, azaz a szaloncukrot felerősíteni a fenyőfára.
Először is, kell hozzá egy seprű. Hosszú nyelű. Ezt fektessük át két széken. Vegyünk egy gombolyag fonalat, amiből vágjunk vagy 40 darab egyforma hosszúságú szálat, ezt lehet a két kezünket körbetekerve vagy egy könyv köré kerítve is. Ezután a fonalak két végére kössünk egy-egy szaloncukrot, majd akkurátusan lógassuk fel őket a seprűnyélre, gondosan igazgatva, hogy össze ne gabalyodjanak. Az így rendszerezett szaloncukrokat már csak át kell emelni a karácsonyfa ágaira. A szakszerűen feldíszített fát jól szemléltetik az 1988 karácsonyán készült felvételek, amelyeken a szüleim és én, illetve Nagyi láthatók. Ugye, milyen párhuzamosak a cukrok?
Mikor férjhez mentem, döbbenten tapasztaltam, hogy Dani családjában kiegyenesített gémkapcsokra, egyesével aggatják fel a szaloncukrokat, és seprűt sem használnak.
Így volt ez az én nagymamáimnál is és ebben az volt a jó, hogy muszáj volt párosával lopkodni.