A legújabb felfedezésem a narancsos csirke karfiollal. Egy „főzős újságból” választottam ki, nem feledve a magamnak felállított szabályt, hogy csak olyan étel érdekel, amit egy-másfél óra alatt el lehet készíteni. A lapban nem csirkével és karfiollal szerepel, de végiggondolva a készítés menetét, hamar rájöttem, hogy ez az egész nem egy szigorú recept, sokkal inkább egy koncepció, amiben elég nagy szabadság van.

Az alapötlet, amire épül, az a savanyú-édes mustáros narancsszósz, amihez bármilyen fehér hús és semleges köret illik. A szósz íze annyira üt, hogy a többi szabadon cserélhető, nem lesz tőle rosszabb. Az eredeti recept malaccal van, de lehet pulykával, csirkével, bármilyen fehér hússal. A köret is szabad, de ne legyen erős-markáns íz. Rizs, krumplipüré… A karfiol elég semleges, s azért is választottam, mert az egyik legkönnyebb étel.

A karfiollal kezdtem, szétszedtem rózsákra. Kis olajjal leöntöttem, sóztam, borsoztam (durvára darált borssal), és tettem a tetejére egy fél centi vastag vajszeletet. Beledobtam még két gerezd fokhagymát is. Az egészet jól összekevertem és a sütőbe tettem, 130–150 fokon. Innét csak a puhulást kell figyelni, néha kivenni és jól megkeverni, hogy az olaj mindenhol érje. A karfiol gyorsan odaég, azért érdemes folyamatosan ellenőrizni. Amikor megpuhult, kész. A végén tettem rá egy kis marék mirelit borsót és petrezselymet.

A karfiol sütőbe tolása után azonnal lehet a szószra mozdulni. Egy narancsot kell kicsavarni egy kisebb nyeles sütőbe, hozzátenni két evőkanálnyi narancslekvárt és némi magos mustárt. Az eredeti receptben nem szerepel gyömbér és citromhéj, de ezekkel szerintem jobb; kicsi kell belőlük, nagyon apróra vágva.

A szószt kevergetni kell, de nem folyamatosan. Eleinte kisebb lángon hagyva, simán el lehet készíteni közben a húst. A szósz akkor jó, ha bebarnult és sűrű. A húst – én nyolc filézett csirkecombot használtam – csak sózni és borsozni kell, majd gyorsan, nagy lángon kisütni. Legyen barna és ropogós a széle. Ha megvan, akkor kiszedni és félretenni. Egy második narancsot gerezdekre bontva szintén meg kell sütni. Hamar átveszi az olaj és a sült hús levének a barna színét; 2-3 perc az egész. Amikor kész, akkor mehet vissza a hús is a serpenyőbe. Összeforgatni és kész… Közben a szósz is sűrűsödik, ha még nem eléggé, akkor lehet nagyobb lángon folytatni, de ekkor már érdemes állandóan keverni.

Ízléstől függően, a kész szószt vagy ráöntjük a hús-narancs együttesre, vagy egy kis tálban tesszük az asztalra. Közben a karfiolnak is el kellett készülnie. Kényelmesen egy óra az egész.

Elegánsabb körettel, szép terítéssel ünnepi fogást is lehet belőle csinálni. Az illata nagyon sokat hozzátesz az ízélményhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel