Az vagy, amit megeszel. Én nagyon hiszek az élőlények tápláléklánc általi energiaátadásában. Több mint húsz éve nem eszem húst, s bár pár éve behódoltam a tengeri élőlények élvezetének, csak olyanokat fogyasztok, amelyek fajukhoz méltó körülmények között éltek és nem hosszú kínok között kellett kimúlniuk. Amerikában járt rokonom és kedvenc gasztrobloggerem azonban 2012-ben lelkemre kötötték, hogy New Yorkban járván a hembörgert muszáj megkóstolnom.

Persze megadtuk a módját, s nem a McDonald’s-be tértünk be, hanem – mint utóbb kiderült – egy, a Guide Michelin által is számon tartott étterem utcai árusára voksoltunk, a Central Park egyik bejáratánál. A könnyűre sütött, teljes őrlésű lisztből készült cipócskába ropogós rukkolalevelek halmazára fektették a – deklaráltan kizárólag friss füvet legelésző tehenek húsából készült – tökéletes fűszerezésű, optimálisra sütött húspogácsákat. Mustározták, hajszálvékonyra szeletelt hagymákat és paradicsomszeleteket tettek rá, és a költeményt avokadópürével tetézték. Soha többet nem akarok ennél rosszabbat enni…

New York nem Amerika, mondogatják a tapasztalt utazók, s valóban, a híres-hírhedt kövérek, akiknek két helyet kell fizetniük a repülőn, nem itt laknak. Azért errefelé is lehet rettenetesen táplálkozni. Szupermarketekben járőrözve számtalan példát láttunk arra, mi mindent neveznek emberi tápláléknak. Egyik reggel tévedésből atomjaira szedett, majd újrainstallált, zsírszegény, homogenizált, glutén- és koleszterin-szegény, D-vitaminnal dúsított tejjel öntöttük fel a müzlinket. Meszelés után étvágygerjesztőbb folyadék marad a festők vödrében…Résen kell lenni a 0 kalória és vitamingazdag feliratoknál is. A citromosnak nevezett ásványvízben cukor ugyan nincs, de igazi citrom se. Úttörőtábori citrompótló tolakszik elő emlékezetünk bugyraiból.

Ám ez minden. A város minden pontján fantasztikusabbnál fantasztikusabb egészséges és rafináltan elkészített étkekre lehet akadni, s nem kell értük betörni a Chase Manhattan Bankba. Az ételbárokban húsevő, vegi és vegán, kínai, japán és indiai egyaránt talál magának finomságokat.

Persze itt mindenki rohan. Reggel kávéval a kézben, délben plasztik tálkába csomagolt salátával, munka után és előtt pedig stresszoldásként futni a parkba. És hogy mi lehet a hosszú boldog élet titka? Talán a Diet Cola és egy slukk cigi futás után – mint ahogy egy negyvenes nő demonstrálta előttünk a minap. Vagy a jóga. Pár hete Sting fellépett a városunkban, és olyan hosszan kitartott egy hangot, hogy az semmi mással nem magyarázható, mint a tökéletesen elsajátított jógalégzéssel. Amikor New Yorkban az egyik reggel fél tízkor immár másodszor láttuk őt a feleségével az Upper West Side-on, mindketten nagyon egészségesnek és kiegyensúlyozottnak tűntek…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel