Létezik egy időtlenül klasszikus szilveszteri menü, amely a Hungária Szálloda és Étterem Vállalat (HungarHotels) egységeiben váltható valóra. Nem is egy, hanem mindjárt kettő: A és B menü, még ha ez ilyen direkt módon nincs is feltüntetve, nyilván tekintettel az ünnepi alkalomra.

Az egyik Erőlevessel indít, de Hubertus mód(ra), ami nyilván jól megágyaz a Vajaspástétomnak, méghozzá királynő mód(ra). Ez persze csak a felvezetés a Ropogós malacsülthöz, természetesen hasábburgonyával és pezsgős káposztával. A koronát – mintegy megelőlegezett bizalomként – a Farsangi fánk teszi fel a királynőre, Szilveszteri cocktaillal oldva a fenséges hangulatot.

A másik menü, nevezzük B-nek, szintén erőlevessel startol, Derített gulyás consommé néven titkosítva. És nem véletlenül, mert a másodikként feltálalt Hideg fogas már egyértelműsíti: itt a választékosságra van fektetve a hangsúly. Amit a Bélszín Wellington mód(ra) fényesen be is igazol. Köretként a vajas zöldborsó még határeset, de a burgonyafánk és a finomfű mártás már ismét a magasabb régiókba repít, ahonnan a prózainak ható vegyes saláta sem ránt vissza a földre. Az igencsak sokat ígérő Szilveszteri Duna-kehelyen így már meg sem lepődünk, amelyre jól rímel a Szilveszteri cocktail, úgy is mint összekötő kapocs A és B között.

És ami a lényeg: mindkét kollekció 130 (!) forintos egységáron kérhető ki! Nehéz lenne megmondani, hogy ez sok vagy kevés, tekintettel arra, hogy a Halmai Zoltán gyűjteményében fellelt menükártyán évszám nem igazít el bennünket, de ha azt vesszük, hogy a teljes vacsora alig kerül többe, mint egy üveg (Törley avagy Hungaria) pezsgő, akkor nagyon nem járhatunk rosszul. És a végén öt nyelven (a magyar mellett franciául, németül, angolul és oroszul) kiálthatjuk bele a budapesti éjszakába: B. U. É. K.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel