Ennek a tortának a titkos leírása Hoffmann Márta közvetítésével landolt az Arnolfini Receptarchívumban; ő családi importból jutott hozzá, de több ponton átírta a kódot. A forrásvidék valahol a Duna felső folyása mentén keresendő; ez is az eredeti megnevezése: Szentendrei sárgarépatorta. Egy baráti összejövetelen volt módunk élőben tesztelni a Márta-verziót, és ahogy mondani szokás: minket meggyőzött… Olyannyira, hogy a legelső kínálkozó alkalommal nyilvánvalóvá vált, ennek a kreációnak szülinapi tortaként kell debütálnia nálunk. A receptről legyen elég ennyi: a komoly halomnyi – gyönyörűségesen sárga – reszelt répa mellett van benne méz, krémsajt, tönkölyliszt, citrom- és narancshéj, őrölt állapotban kardamom és szegfűbors, valamint aszalt sárgabarack, sőt amerikai mogyoróvaj is. Szóval, nem éppen egysíkú történet. Az ihletetten izgatott gyártási folyamatot – a kényes pillanatokban a „saját levében” gasztroblog ügyeletesével folytatott tárgyszerű online konzultációtól sem riadva vissza – Ira menedzselte végig, beleértve a többlépcsős krémezési szertartást is. Nekem jutott viszont a megtisztelő feladat, hogy feltegyem a pontot az i-re, jelesül a kalligrafikus Nyina Mama felirat i-jére, miután bátor mozdulatokkal (a magamra zárt spejz biztonságot sugárzó légkörében) odaíveltem csokoládéból magát a feliratot is, mintegy megnevezve az ünnepeltet. És a hatás nem is maradt el.

1 thought on “Zsubori Ervin: Tortapremier

  1. Annak a spájznak a biztonságot sugárzó légkörében már igen sok édesség végső munkafolyamata ment végbe!
    Szóval akkor most a kétnapos tortaügyeletet ezennel leteszem. Gratulálok és jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel