A bárányhús drága, 2–5 ezer forintba kerül kilója, attól függően, mely részét választjuk a hentesnél. Egy doboz átlagos cigaretta ára 1200 forint. Tudom, mert bementem egy trafikba és megkérdeztem. Az eladónéni nem örült a kérdésemnek, undok módon válaszolt, de nem érdekelt, tudtam, hogy soha többé nem megyek oda, nyugodtan felégethetek magam mögött minden hidat, a hídfőnél pedig még egy füstölgő csikket is kéjesen eltaposhatok. Tehát ha stílusos és elegáns fogásként bárányhúst tesszünk a húsvéti asztalra, gondoljuk át az élvezeti cikkekről alkotott képünket.

Ezt a finom és egészséges húst igazán könnyű elkészíteni. Meg lehet sütni egyben (főleg a combot és a gerincet), készülhet belőle raguleves (főleg a lapockából), de alkalmas grillezésre vagy hirtelensütésre is (főleg a borda, a karaj). Össze lehet párolni zöldségekkel, vagy lassú tűzön sütni (főleg a lapockát, vagy a csülköt), darálthúsként is megállja a helyét (főleg a lapocka vagy a nyak leeső darabjai), ugyanakkor belsőségként is labdába rúghat (főleg a máj és a vese). Párolás vagy sütés után pedig kellemesen el lehet szopogatni a csont melletti húsdarabokat (főleg az oldalast vagy a nyakat). Nagyon bírja a rozmaringot, a kakukkfüvet, a fokhagymát, a zsályát, jól áll neki a paradicsommártás. Más nem is kell hozzá, csak egy kis nyitottság.

A bárányhús vásárlásával támogathatjuk a magyar termelőket, akiknek így nem kellene mindet kivinni például Olaszországba, és kifejezhetjük vele vallási türelmességünket is, ha kóser vagy halal vágású húst veszünk az ünnepekre.

A minap elmentem a piacon az egyik hentespult mellett és egy gyönyörű bárányoldalast pillantottam meg. Tettem még egy kört, hogy kiverjem a fejemből, de nem sikerült, ezért visszamentem és megvettem. Csontos darab lévén nem került sokba, és két embernek éppen elég volt. Enyhén besóztam, tepsibe fektettem, tettem mellé egy kisebb rozmaringágat, két gerezd fokhagymát és két félbevágott vöröshagymát, majd egy kis löttyintés fehérborral betettem a sütőbe. Aszaltparadicsomos kelbimbóval tálaltam. Tegnap pedig egy hiperben vásároltam húsvétra somogyi báránycombot, kiegészítve egy darabka ír bárányoldalassal.

A comb drága volt, az oldalas olcsó, de semmi gond, majd húsvétkor kevesebbet dohányzunk!

2 thoughts on “Draskovich Edina: Báránykampány

  1. Igen, így húsvét előtt, főleg a bárány megérdemli az efféle lanszírozást. A konyhai hasznosításra alkalmas alkatrészei és azok legismertebb elkészítési módozatai megemlítődnek, de a belsőségek kategóriából véletlenül kimaradhatott a legkiválóbbnak tartott pájsli alapanyag. Sertés tüdőből is lehet jó szalontüdőt készíteni, borjúéból még jobbat, na de főleg báránytüdőből utolérhetetlen! 🙂

    1. Rendben, a pájslisokkal hajlandóak vagyunk koalícióra lépni! „A pájslival, a léppel egy az utunk!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel