Aki látott már filmet, tudja, hogy amikor a boldogító igen után az ifjú pár – kézen fogva, mintegy összekapaszkodva – kilép a közös életbe, azaz az utcára, jó eséllyel rizsesőre számíthat. Mi, Irával, láttunk már filmet, mégis őszintén meglepett minket, amikor 1992. augusztus 15-én, egy szombati napon – reggel egy kicsit csöpörgött, de aztán szépen kisütött a nap –, kiléptünk a II. számú Központi Házasságkötő Terem ajtaján a Kossuth térre. Két oldalt barátok sorfala, szemben az ünneplő rokonok, ismerősök, kollégák – és arra vetődött turisták – karéja, ám mielőtt még körbepillanthattunk volna, beterítettek minket a teljesen váratlanul lecsapó heves rizsszem-zápor apró cseppjei.

Ezt a rizst sohasem főztük meg, így az ízük nem derült ki, a nagy részük sajnos ott maradt a járdán (vajon mi lett velük? a városi madarak fogyasztanak nyers rizst?), de pár dekányit begyűjtött belőlük az a hatalmas nászajándékos papírszatyor, amelyet a másik kezemben szorongattam kifelé jövet. Néhány szem még ma is megvan, abban az ihletetten ívelt, bordó fadobozban, amely ugyanebben a táskában volt ekkor. Állaguk, fényük, formájuk ugyanolyan, mint volt 26 éve; nem romlanak el.


A kép Nagy Gábor fotójának részlete.

3 thoughts on “Zsubori Ervin: Rizseső

  1. Irát védte a kalapja, de téged alaposan elintézett a rizseső! Remek fotó! 🙂

    1. Nagy Gábor barátunk kapta el a pillanatot; köszönet érte ezúton is. A kép az ő fotójának a részlete.

  2. A rizseső célja, hogy gazdag és szerencsés legyen a közös életetek. És látom, nálatok bevált az ígéret! Gazdag az életetetek, és abban a szerencsében részesülhetek, hogy része lehetek a széles baráti körnek, akiket szintén rendszeresen gazdagítotok a ti bőségetekből! Ezúton is köszönet érte!!! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel