Ligeti Zsuzsa: Illír hagyományok Trebinjében
Sokféle sajtot, túrót kóstoltam már életemben, de a trebinjei piacon árult sajtok vitték el a pálmát. Először nem tudtuk mire vélni a bőrzsákokból árult sajtféléket. Ám a nyelvi akadályok leküzdése után kiderült, hogy jellegzetes hercegovinai dologgal van dolgunk. A birkák egészben tartott, gyapjújától megfosztott bőrében érlelik a hegyi sajtokat. Hercegovinában csak hegyek van, erdő nélkül, de juh és kecskelegelőnek alkalmasak. Ahány falu, annyiféle sajt. Fiatalabb, öregebb. A közös bennük az, hogy a beoltott sajtot ebben a szárított birkabőrben érlelik.
A piacon öt-hat sajtárus volt, jó szívvel kínálták terméküket, s mi bizony végig is kóstoltuk a kínálatot. Némelyik még egészen túrószerű volt, némelyik jól érett. Bár Bosznia-Hercegovinában jó néhány piacon jártam már, még Szarajevóban sem találkoztam ezzel az ősi, állítólag még az illírektől örökölt érlelési és tárolási móddal. Persze amikor kértünk az egyik ősi módon érlelt sajtból, a kofa azt is műanyag dobozkába mérte ki.