Zsubori Ervin: 50+ torta
Torta!? Erre már a medvék is felkapták a fejüket, és gyorsan felkapaszkodtak az ünnepi asztalra. Izgatottságuk csak fokozódott, amikor megtudták, hogy méz is van benne. Ám miután kiderült, hogy a szóban forgó születésnapi desszert szegfűborsot is tartalmaz, a máz pedig krémsajtból készült, némiképp elbizonytalanodtak, és inkább most nem kértek belőle…
Márpedig a kódnevén Szentendrei sárgarépatorta – azon belül is a Hoffmann Márta-átirat, mert nálunk ez vert gyökeret – mindezeket magába építi, természetesen a jókora adag répa, a mazsolaszemek és az aszalt sárgabarackok mellett. Sőt, a kardamom sem maradhat ki belőle. A szigorúan titkos gyártási folyamatot, mint utólag kiderült, ezúttal is Ira vezényelte le, miközben Barnabás mindvégig támogatta (némi aprítás, valamint a kritikus pillanatokban lelki támasz formájában). Az ő nevéhez köthető a könnyű kezű kakaóporozás, illetve az ehhez szükséges papírsablonok kialakítása is. A nagyvonalú felirat kellő bizonytalanságban hagyta a nézőt az ünnepelt pontos életkorát illetően, s a dekódolást nem könnyítette meg a négy szál gyertya sem. A gyertyákat én fújtam el, de erről érdemi fotó nem készülhetett, mert a kakaó-piktogramokat meg kellett védeni egy kinyitott mesekönyvvel, hogy egyúttal ne fújjam el azokat is.
Ami a tányérra került, az egy igen tartalmas, flódni-töménységű desszert, amely vidám családi beszélgetéshez és ebéd utáni csendes kávézáshoz egyaránt kiváló kísérő lehet. Hosszan tartó, semmihez sem hasonlítható íz marad utána a szájban. Talán az évek. Vagy a kardamom.
Tényleg, milyen íze van a kardamomnak?
Engem egy nagyon kedves barátom ismertetett meg a kardamommal 🙂 És ilyenkor (is) mindig eszembe jut, miközben próbálom elképzelni a torta mézes-kardamomos ízét, na meg a boldog születésnapozókat: az ünnepeltet, a tortakészítőket meg a druszámat 🙂
Sok-sok hasonlót kívánok! <3