A rossz étvágyú gyereket is rá lehet venni a jóízű étkezésre, ha őt is bevonjuk a főzés előkészítésébe, és hagyjuk, hogy kibontakozzon a főzés művészetében – írja Tóth Gábor élelmiszer-ipari mérnök a Közös élmények a konyhában című játékos új kötet komoly előszavában. Komolyság és játékosság kettőse amúgy Scur Katalin különleges szakácskönyvének egészére jellemző. Az ötletes recepteken kívül az együtt olvasgató kicsik és nagyok találkozhatnak benne a legfontosabb főzési alapanyagok, továbbá a vitaminok hasznos kalauzával is. Az ínycsiklandozó ételekről készült fotókat és a beszédes, olykor kedvesen bolondos főzési-kóstolgatási felvételeket Virágh Marcell, az illusztrációkat Novák Natália, a borítót pedig Farkas Milán készítette. A kötet fontos szereplői továbbá azok a gyerekek – köztük a szerző (nem mellesleg a Katica-Könyv-Műhely kiadóvezetője) saját csemetéi –, akik egyrészt a bemutatott finomságok elkészítésének kuktái, másrészt azokat a frappáns-csattanós „képregény-szövegeket”, jóízű kommentárokat, ha úgy tetszik, beszólásokat jegyzik, amelyek még szórakoztatóbbá teszik e rendhagyó kiadványt.

Az „Egészséges vegetáriánus ételek” alcím ellenére a könyv természetesen nemcsak a vegetáriánus családoknak szól, hanem a vegyes táplálkozásúaknak is. A brokkolis tészta vagy a zöldborsós gnocchi akár egy húsétkektől roskadozó asztalon is kedvelt köret lehet a szokásos krumpli-rizs együttes helyett. A könnyű narancstorta, a csokiban sült fűszeres körte vagy a sült banán pedig az ünnepi asztalok csemegéje, egy-egy hagyományosabb családi lakoma egyszerre finom és egészséges lezárásaként is szóba jöhet.

A számtalan szeretni való és meggyőző „főzőcskézzünk együtt!” epizód pedig arra nevelheti a felnőtteket, hogy a munkába érdemes bevonni a család gyereknépét is. Nagymamai tapasztalataim azt mutatják, hogy az együtt főzőcskézés, sütögetés mindig szívet melengető, értékes ajándéknak számító élmény.


Scur Katalin: Közös élmények a konyhában – Egészséges vegetáriánus ételek, Katica-Könyv-Műhely, 2018. A nyitókép forrása a kiadó Facebook-oldala.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel