Hommage a Krúdy

ó maszlagos szent nadragulya
konyakkal a hajnali alkonyatban
ami nem maszlag
fenyőmag ömlik már a libamájra
anyám
bárányfilé sül padlizsánnal
s virágaim:
füstölt lazacrózsák
gyenge zellersalátával
ravaszkodnak bélszínszeletkék
rókagombával töltött tócsnival
finom fehér hagymamártással

lassan beérek
akár konyakban érlelt
borgőzben párolt libamáj
narancsos fügemártással
elligetesedem

mert úgy iramlok én
mint szarvas bélszín
pirított pisztáciában és fenyőmagban
fanyar ribizli mártással
gesztenyés krokettel
vagy ódon szarvasfilé fővadász módon

kidüllesztett mellem
aszalt körtével töltött fácánmell
birsmártással

sej roston sült fokhagymás gomolya
hideg pácolt sült zöldségekkel!
Budapesten magyar vagyok
mint norvég királyrákfarok
meleg tejszínes homármártásba
dugott spárgafejekkel
de én nem dugom homokba

én úgy megyek Európába
mint erőleves strasbourgi módra
erős vagyok vígan fickándozok
akár rákkrémmel töltött pisztrángtekercs
borgőzben s álmaim gőzében párolva
zöld fűszeres parmezánmártással
algás fekete tésztával
megáld majd Szent Péter
halszelet roston sült erdei gombákkal
hideg snidlinges mártással

bárkivel megvívok
mint kardhalfilé
citromfüves pezsgő mártásban
jaj úgy pezseg a vérem
és szépen ellakom itt
mint csiga házában
bazsalikomos paradicsommal besütve

ha megnyugszom
a vérem: hideg tokaji borleves
s a sorsom: magyaros nyárs
királyi saláta
fekete-erdei fagylalt fantázia

s ha éhen maradtál:
Mátyás király vadtál
szelíd városmajori szépasszonnyal


A vers korábban megjelent a Parnasszus 2003/2. számában, illetve a szerző Nincs karácsony című kötetében (Syllabux, 2013) | Illusztráció: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel