Tenke István: Andalúziai jegyzetek #1 – bagett és sonka
Ha egy őszi kora esti órán, andalúziai körutunk első állomásaként, Cordobába érkezünk, tegyünk egy könnyű sétát a városban. Esteledik, az első fények már felderengenek, de a levegő még november elején is nagyon kellemes. Semmiképpen ne akarjuk már első este az építészeti örökség teljességét befogadni, inkább engedjük átáramlani magunkon mindazt, amit ez a különösen gazdag kultúra jelent. A Mezquita – a nagymecset – szomszédságában üljünk le egy pohár borra (bárhol, bármikor, bármilyen bort rendelhetünk, mindegyik nagyon finom). A tér másik oldalán éppen sonkát szeletelnek, és félbevágott bagettekbe csomagolva csodás ropogós szendvicseket készítenek. Semmi mással nem kell gazdagítani: csak a friss, ropogós bagett és a sonka domináns íze!
Harapj és kortyolj, harapj és kortyolj! Szemlélődj!