A tészta Erdélyben süteményt jelent. Azt az almás tésztát, amelyről most írok, eredetileg a székelyföldi Medeséren sütötték. Medesér a Medes ér partján fekszik, körülbelül húsz kilométerre nyugatra Székelyudvarhelytől. Édesanyám származik onnan, ő írta le nekem épp harminc esztendővel ezelőtt a receptet egy darab papírra, amit én az évek során elnyűttem, összegyűrtem, víz is érte a lapot, de megvan, és ma így fest:

Tehát:

Almás tészta.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg margarin, 12 dkg cukor, 2 tojás, 1 sütőpor vagy bikarbonát (egy szűk kiskanállal), kis só, fahaj, vaníliáscukor, és fél kg alma, valamint annyi tej, hogy puha, könnyen nyújtható legyen a tésztája.

A margarint összevagdaljuk, a liszttel egybemorzsoljuk. Ugyancsak belekavarjuk a többi hozzávalót, végül a tejet. Miután szép fényes tésztát gyúrunk, kettőbe vágjuk. Az egyik felet tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a zsírozott (olajozott) tepsibe helyezzük. A meghámozott és laposra vágott almát rátesszük, fahéjjal, cukorral behintjük, és a második kinyújtott lappal befedjük. Tojásfehérrel, amit a két tojás egyikéből tettünk félre, és felvertünk, tolluval a tészta tetejét bekenjük, hogy szép piros legyen. De megszurkáljuk villával, hogy az almától képződött pára kiszabadulhasson.

Miután már kezd pirosodni, a tüzet kissé csökkentjük, hogy az alma és a tészta alja is megsüljön. A tepsiben vaníliás cukorral meghintjük, és ott melegen kockára felvágjuk. Különösen melegen finom.

A receptet Édesanyám 1989. júliusában vetette papírra, amikor Édesapámmal együtt Stockholmban vendégeskedett. Azóta mindketten meghaltak, az emlékük éltetése céljából én időnként az almás tésztát megsütöm. Megsütöttem a mostani húsvétra is.

Amíg a stockholmi városi könyvtár „szakácskönyvét” szerkesztettem, többen kérdezték, mikor járulok magam is hozzá recepttel az internetes gyűjteményhez. Én meg arra gondoltam, hogy ezt kellene lefordítani svédre, csak hiányzott hozzá a nyugalmam. Amikor egy évvel ezelőtt elbúcsúztam a könyvtártól, megígértem, hogy elkészítem, s beküldöm. Legyen a szöveg jelen letisztázása az első lépés magánprojektem megvalósítása felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel