Székely Ervin a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. Volt jogtanácsos, újságíró, parlamenti képviselő, államtitkár. Jelenleg a Román Közszolgálati Rádió hírügynökségének, a Radornak a szerkesztője. Nagyváradon él.

Felkaptuk többen a fejünk, amikor első receptjeit olvastuk. „Nocsak! Szakács lett a »szenátor úr«-ból?” Nos, ha szakács nem is, de szakácskönyvvel jelentkezett a minap: a Szerelmes szakácskönyv szingliknek cíművel, járja vele az erdélyi városokat, és dedikál.

A könyv nemcsak receptek gyűjteménye, hanem izgalmas regény is egy, a felesége által kirúgott, szinglivé vált férfiről, aki az élet véletlenekre épülő eseménysorozatának eredményeként kitanulja a szakácsmesterséget, s annak köszönhetően rátalál újabb szerelmére, Szilviára. Elárulom már most: a sztori hepienddel végződik.

No, de ennek a szerelemnek a hozzátartozója a menü: minden a regényben említett fogás receptjét meg lehet találni a fejezet végén, sokszor nem is tudjuk, hogy a cselekmény határozza meg a szakácskönyv tartalmát, vagy éppenséggel fordítva. Teljesen mindegy: csorog az olvasó nyála az elképzelt (az ízeket előállító 3D-gépet még nem találták ki) ízektől!

Jól jellemzi a szerző stílusát és humorát az a komment, amelyet a jelen íráshoz tartozó illusztrációhoz mellékelt. Az eredetileg tervezett fotó nem volt elég nagy méretű, ezért a Kantin szerkesztője új képet kért az anyaghoz. Székely Ervin két napon belül küldött is pár fotót, ezt írva hozzá az e-mailben: „Remélem, hogy ezek már (technikai értelemben) jobb minőségű képek lesznek, tekintettel arra, hogy a külön erre a célra felingerelt Canon félprofi fényképezőgépemmel készítettem őket (arról nem is beszélve, hogy még egy bográcsgulyást is bevállaltam kedvenc vendéglőmben, de szigorúan az ügy érdekében). A mellékelt sört és Unicumot szintén szakmai alázatból voltam kénytelen meginni, tekintettel arra, hogy a könyv hősének ezek a kedvenc italai.”


Székely Ervin: Szerelmes szakácskönyv szingliknek (Ratio et Revelatio Kiadó, Nagyvárad, 2018) | Gergely Tamás interjúja Székely Ervinnel a Káfé Főnix portálon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel