Az 58. Velencei Biennálén is kóstolt illy kávé apropóján írtam már a névadó-feltaláló-cégalapító Illy Ferencről, aki 1956-ban Triesztben hunyt el, de a sikeres vállalat mai napig a harmadik generációs leszármazottak kezében van. Az alapító által kidolgozott vákuum csomagolásos technológia tette lehetővé az illynek a minőségromlás nélküli exportot, ma már 140 országba.

Matteo Thun olasz sztár designer 1992-ben alkotta meg a cég jellegzetes formájú csészéjét, aminek mintáját minden évben más művész jegyzi. Az illy Art Collection évente megújuló sorozatát már több mint 70 művész vagy híresség, többek között Pedro Almodóvar, Federico Fellini, Francis Ford Coppola, Jeff Koons, Yoko Ono, James Rosequist, Louise Bourgeois is dekorálta. Még a mokkáskanál is illy design. Minden egyes kollekció a művész szignójával ellátott és sorszámozott, a gyűjtők körében egyre magasabb áron kelnek el.

2002-ben Triesztben én is vettem egy kétszemélyes csésze szettet, és akkor még nem tudtam, hogy kincsre leltem. Ez is arra int, hogy figyeljünk a környezetünk minden kis részletére, amire az idei Velencei Biennále logója is felhívja a látogatók figyelmét: May You Live In Interesting Times, Élj érdekes időkben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel