Dalmáciában gyakori, hogy törkölybe áztatnak fügét, ez a smokvica. Általában 32 százalékos alkoholtartalommal. Közismert házi receptváltozata a smokovača, amikor a törköly minden literjébe 20 szem száraz fügét dobnak. Ötnaponta megkeverik, két hónap után leszűrik a fügéket. Igazi kontyalávaló.

Fügepárlat, azaz a rakija od smokava alapanyagának a már száradt, aszott gyümölcsöt tartják előnyösnek, mert annak nagyobb a cukortartalma. Gyanítható, hogy a nálunk sem ismeretlen kármentés motívumát is tetten érjük a rakija receptúrájában. A rekkenő dalmát hőségben ugyanis gyakran láthatunk a fügefák tövében természetes módon megaszalódott gyümölcsöket. A száradt füge tulajdonképpen a hulló gyümölcs, s nyilván a piacokon árult, mesterségesen aszalt, szárított füge hitványabb része is a cefrébe kerül, ha elfogynak ősszel a turisták.

Az összegyűjtött fügét darabolják és zúzzák. Majd minden mázsa szárított és zúzott fügére három és fél hektoliter meleg vizet öntenek. Pár nap alatt a gyümölcsdarabok megduzzadnak, s jöhet az élesztő. Innentől úgy járnak el, mint a magyar pálinkafőzők. Kisüsti módszerrel, kétszer lepárolják, és legalább hat hétig érlelik.

Érdekes azért a fügepárlat. Olyan, mintha mi a szilvapálinkát aszalt szilvából főznénk.


Illusztráció: Pixabay.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel