A Dániába érkező külföldi rengeteg új ételféleséggel találkozik a boltokban, például tejtermékekkel, amelyek között a bőség miatt elsőre elég nehéz eligazodni. Az ymernek nevezett készítmény egy ezek közül, mégis különleges, mert nevét az északi mitológia teremtésmítoszából kölcsönözték.

A viking mítosz szerint a világ egy mitikus lény, egy „jætte” testéből jött létre, ám nem ő volt az első lény, hanem egy őstehén, Audhumbla, amely a hideg és meleg találkozásából született. Audhumbla tejével táplálta Ymert, a jætte-nemzetség ősatyját, aki utódait saját magától, asszony nélkül, hónalján keresztül hozta a világra. Végül Odin isten és két testvére, Vile és Ve ölték meg és hozták létre a Kozmoszt. Ymer testéből föld, véréből víz, csontjaiból hegyek lettek. Koponyájából keletkezett az égbolt és agyából a felhők.

Ymer alakjával nemcsak az Edda-versekben találkozhatunk, hanem Indiában is, ahol Purusha mítosza egy olyan őslényről beszél, akit megölnek és teste a világ építőkövévé válik. Az indiai mitológiában ennek az őslénynek a neve Yama, vagy Yima, az ő testéből épül a társadalmi ranglétra. Yama tulajdonképpen az északi mitológia Ymerjének párja (mind a két név jelentése „iker”). A kapcsolatot jelentik a Káosz és a Kozmosz között, hiszen Káosz nélkül nem létezhet Kozmosz sem.

A dán ymer amúgy egy olyan savanyított tejtermék, amelyet teljes tejből készítenek, tejsavbaktérium-kultúrákkal gazdagítva (ezek a Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus diacetylactis és a Leuconostoc cremoris). 1930 óta állítják elő. Az ymert általában reggelire fogyasztják, egy kis tálkába öntik és tetejére nádcukorszirupból és rozskenyérből készült édes morzsát szórnak; ezt nevezik ymerdrysnek.

1 thought on “Pető Tünde: Mítosz a tányéron: Ymer

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel