Meg sem kérdezik, mi van benne, a neve alapján kérik az emberek a tarhonyapudingot a zamárdi szabadstrandon lévő Tiki Beach Bisztróban. Ezt meséli Zsuzsi, a bisztró lelke, akinek az elmondása szerint a tarhonyapuding léte a véletlennek köszönhető: a ma oly népszerű tápiókapudingot szerette volna elkészíteni, de nem kapott a boltban tápiókát. Így született meg az univerzális desszert magyar változata. Na, de hogyan is bukkantunk erre a gyöngyszemre a balatoni gasztronómia nem túl sok meglepetést tartogató kínálatában?

Történt, hogy a Balatoni Kör és a We Love Balaton idén is kiírta Az Év Strandétele pályázatot, és a szigorú előzsűri tíz ételt válogatott a döntőbe. Szerencsém volt később a szakmai zsűri munkájában részt venni, ezért mindent megkóstoltam, és bizton állíthatom: mindegyik döntős étel nagyon finom. A keszthelyi Pinyó büfé két fiatalja által prezentált vegyes erdei gyümölcslevest, hortobágyi palacsintát és nyári lecsót; a balatonmáriafürdői Port Burger marhaszegyes ciabattáját; a balatonfenyvesi A Konyhám krémes prószagombócát; a balatonlellei Villa Strandbisztró Stick Mix néven kapható három mártogatós rudacskáját; a szintén lellei Málna Büfé, illetve Rock Burger Tex Mex salátáját, illetve Gipsy King elnevezésű hamburgerét is érdemes kipróbálni.

A zamárdi Tiki Beach Bisztró volt – az útvonalból adódóan – az utolsó állomásunk, és miután megkóstoltuk a két versenybe nevezett fogásukat, a későbbi győztes kovászosuborka-levest és a kukorica tortillába csavart tépett malacot, nekiálltunk megvitatni a versenyfogásokat. Csak ültünk és vitatkoztunk, mert mindet győzelemre méltónak ítéltük, de aztán megszületett a döntés, és előkerült egy különlegesség is a Tiki pultjából: az a bizonyos tarhonyapuding. A zsűri leglelkesebb tagjai egyenesen ezt a desszertet választották volna Az Év Strandételének, de szerintem mindenféle cím nélkül is érdemes megkóstolni.

A puding tehát a véletlen szülötte, a balatoni gasztronómia megújításán munkálkodó szakemberek pedig úgy látják, hogy a magyar tarhonya újfaja felhasználásával készült desszert méltó követője a 2015-ös győztesnek, a fövenyesi Kalóz „Harcsa & Krumpli” nevű fogásának, amely a balatoni fish & chips, vagy a kecskesajtos-bazsalikomos Big Mekknek, a balatonboglári Paletta 2016-ban győztes strandételének – mind a három valamilyen nemzetközi fogást varázsolt újjá helyi alapanyagokból.

Nos, a véletlen néha tényleg csodákat művel, ezt megtapasztalhatja mindenki, aki megkóstolja a Tiki tarhonyapudingját, ami Zsuzsi szíves közlése alapján a következőképpen készül: a tarhonyát lepirítjuk, majd tejjel felfőzzük. Gőz fölött sárgakrémet főzünk édes fehér borral, narancs- és citromhéjjal. Összekeverjük, kihűtjük. A tetejére a Tikiben mindig azt raknak, ami éppen van: mi házi fügelekvárral és saját termesztésű málnával kóstoltuk, most barack csatni jár hozzá. A hétvégén még nyitva vannak – én szóltam!


Sümegi Noémi a Magyar Konyha felelős szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel