Történt, hogy egy szeptember végén (mikor még nyíl-nakavölgy-benaker-tivirágok…) Malagában voltam épp – igen, vannak rosszabb helyek is ezen a Földön –, és ízélményekre vágytam. A paella, osztriga, nyárson sült szardínia (espetos de Málaga) és a bikafarok-ragu (estofado de rabo de torro) megvolt már, de mintha még hiányzott volna valami az andalúz gasztronómiából. A TripAdvisor egy belvárosi kisvendéglőt, a Tapería de Sybaris-t javasolta, hozzátéve, hogy amennyiben nem találnánk, keressük úgy, hogy a Manolo kocsmája, s a helyiek azonnal tudni fogják, melyik helyről van szó. Sietek hozzátenni, hogy ez a Manolo nem azonos a spanyol válogatott vezérszurkolójával, aki egy hatalmas dobbal és egy Dacia 1300-assal járja a világot, kedvenc csapatát buzdítandó. Ő – ha lehet – még annál is szimpatikusabb, de ne vágjunk a dolgok elébe.

Amint befordultam a konyhára (merthogy a kocsma egyben az ételkészítés helye is volt), rögtön ki is fordultam volna, ugyanis az hozzávetőleg úgy nézett ki, mint a nagyszalontai piac melletti kocsma. Mielőtt azonban még visszavonultam volna, feltűnt, hogy a feketére festett söntés nem „szánkós vodkával” volt megpakolva (a rendszerváltás előtti Románia hírhedt rossz italát hívtuk így, az íze a marószóda és a hánytató között volt valahol), hanem ott paradicsom, padlizsán, cukkini, hagyma és egyéb zöldségek sorakoztak.

Miközben megszemléltem őket, megjelent Manolo, aki a vendéglő tulajdonosa, szakácsa, pincére, takarítója és PR menedzsere is volt egy személyben. Azonnal ajánlott egy könnyű lazacsalátát. Majd egy jamón serrano, azaz sóban tartósított spanyol sonka következett tenerifei paradicsommal, manchego juhsajttal és dióbéllel. Mindez percek alatt készült el a szemem láttára. Manolo nem készített különösebben blikkfangos kajákat, de minden alapanyaga friss és kiváló minőségű volt (naná: közel volt a piac), a fogások között pedig finom malagai bort kínált.

Manolo mellesleg kiváló pszichológus is volt. Szívesen beszélgetett vendégeivel, de tapintatosan visszavonult, ha úgy érezte, hogy zavarja őket.

Ilyen volt egy estém Malagában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel