Eugenia S. Lee: Életem legfinomabb süteménye
Nem tudok ellenállni a szíves felkérésnek, hogy életem legfinomabb sütijének történetét a Kantinba írjam meg, pláne, hogy a szerkesztő Ervinéknél Kim Ki-duk filmhetet tartanak, ami hab a tortán, hogy stílszerű legyek, hűen az alapfelvetéshez.
Vagy két hete elhatároztam, hogy nem hagyatkozom olyan avítt dolgokra, mint sütirecept, hanem megtanulom a szakmai alapokat, aztán lássuk, mit mutat a valóság. Az alaptésztákat átvettem újra, mert bár semmi közöm a cukrászathoz, de anno, apukám külön kérésére, megszereztem minden vendéglátóipari képesítést – szegény azt szerette volna, ha majd megöröklöm az éttermét. Nem így lett, a sors másként akarta, de azért halványan még dereng némi az ott tanultakból, illetve azt hiszem, ma sem jelentene gondot számomra összetolt sörös rekeszeken aludni, a gyermekkorom nagy részében így teltek az éjszakáim.
Miután rájöttem, hogy nincs új a nap alatt, és ma is pont azok az alapvetések tésztaügyben, mint voltak harminc éve, elkezdtem nézelődni nemzetközi vonalon:
- Az amerikaiak bármire képesek, ha van mogyoróvaj, Oreo, krémsajt, tejszín, esetleg sűrített tej.
- Az oroszok fajsúlyos témákban jók, mint zsír, vaj, kelt tészta, rétes, mindenféle töltött csodák.
- A franciák könnyedén veszik az életet, a desszertet is: pepecs, finom, kicsi, szép, dolgozol vele fél napot, elfogy húsz perc alatt, és még csak nem is tudjuk úgy értékelni, mint ők. Hiába, a szocializációs háttér a szláv süteménykultúra irányába mutat.
- A brazilok készítenek még klassz dolgokat, de én nem feltétlenül teszek mindenbe kókuszt.
- Német, osztrák, magyar között eget verő különbséget nem találtam.
- Pár japán recept a zöld teát nyomja, nem estem hasra tőlük.
Abból főzünk, ami van alapon, ma előszedtem a mélyhűtőből a múltkor egy egész napon át gyurmázott vajas-zsíros tészta utolsó darabját, kinyújtottam, és egy pite formába igazgattam. Így aztán eldőlt, hogy valamilyen pite lesz. Találtam körtét, beleszeleteltem. Viszont az itteni körte nagyon finom, erősen leveses, úgyhogy szórtam a tésztára egy réteg zabpelyhet, egy réteg valódi barna cukrot, majd körberaktam körtével. Ismét zabpehely és cukor következett, aztán betettem a sütőbe 190 fokra, amíg karamellizálódott a cukros körte.
Közben persze megsült az alaptészta is. Míg sült, találtam egy tábla étcsokit. Abból készítettem vajas piskótát rummal, dióval. Rátettem a megsült almás pitére, és azt is megsütöttem rajta. Közben készítettem sóskaramell-szószt – égetett cukorból, tojás sárgájából, tejből, vaníliából és egy kis lisztből. A megmaradt tojásfehérjékből, porcukorból, barnarizs-ecetből (ami nagyon hasonlít a balzsamecetre) és egy pici vaníliás étkezési keményítőből pedig Pavlovát, vagy habcsókot, ahogy tetszik. Eperlekvárt kentem a piskótára, ezt kivételesen a Costcóban vettem, teljesen bolti, viszont organikus. Rákanalaztam a kőkemény tojáshabot, majd alaposan megöntöztem karamellmártással, és csak úgy tessék-lássék kevertem el, hogy szép legyen, márványos, majd megszórtam dióval; azt is rásütöttem az egyre magasabb sütire. Megfordult a fejemben, hogy még egy pár csík olvasztott cukorral is kidíszítem, de aztán nem tettem, így is elég jónak tűnt.
Felvágtam, tényleg remek. A zabpehely felfogta a felesleges nedvességet, a ráégett barnacukor-darabokra fenséges ráharapni, a körte leveses és átjárta a rum, a fahéj, a cukor és a diószigetek a habban ellensúlyozzák annak édességét, a sós karamell pedig megkoronázza az ízek harmóniáját.
Egy nagy pohár hideg tejet ittam mellé, a férjem pedig hűtött hibiszkuszteát. A szirmok Egyiptomból valók, meg a nappaliból, ott is folyton virágzik pár tő. Nem tudom megmondani, mit sütöttem, mert semmi hasonlót nem ettem, vagy láttam eddig, de izgalmas volt, és nem bántam meg, hogy a mai nap nagy részét is a konyhában töltöttem.
A maradék karamellt bedobozoltam, betettem a hűtőbe. Tegnap megrendeltünk egy kiló friss élesztőt, továbbá húsz kiló lisztet, úgyhogy lesz mivel kísérleteznem a továbbiakban is.
Ellensúlyozandó a nem kimondottan kalóriaszegény, és semmitől sem mentes süteményt, egy szál vékonyka makrélát sütöttem ebédre, vacsora ezek után pedig nemigen lesz, úgy érzem.
Ha saját találmány is, biztosan finom lehet, nagyon szívesen megkóstolnám! A beletett finomságokból csak jó „sülhet” ki. Gratulálok neked a sokoldalúságodhoz, a kísérletező és alkotó kedvedhez. Az eredményeidet élmény látni… Ahogy leírod, az pedig egy szellemi kaland… Hálás vagyok, hogy ismerhetlek. Általad oly közel van egymáshoz Dél-Korea és Németország.