Hszian az egyik legősibb kínai város, egykor a császárság fővárosa volt, innen indult az ókori selyemút is. Pár évvel ezelőtt, ottani látogatásunk alkalmával, miután megnéztük az agyaghadsereget, az óvárost és a csodálatos Senhszi Történelmi Múzeumot, alaposan kifáradva beültünk egy étterembe. A főfogás egy igen csípős, de különösen finom hal volt, amely annyira ízlett, hogy elhatároztuk, otthon, Izraelben is megpróbáljuk majd reprodukálni. Egy kis internetes kutatás és néhány recept elolvasása után kiagyaltuk egy lépéssort, amelyet követve azóta már többször is sikeresen megidéztük a szóban forgó ebédet.

A neve talán ez lehetne: Kínai hal, saját licsivel. A művelet egyik fontos szereplője ugyanis kertünk egyik kedvence, egy kínai licsifa, amelyet hozzá lehetett szoktatni a mi földközi-tengeri klímánkhoz is. A főzési folyamat így azzal indul, hogy leszedünk a fáról pár licsit, s apróra vagdaljuk – némi hagymával, paradicsommal, fokhagymával és gyömbérrel egyetemben. Utóbbiakat egy lábasban olajon pirítjuk (főként a hagymát), sózzuk, borsozzuk, majd jól megszórjuk szárított erős paprikával is. Ekkor jöhet mindennek a tetejébe a megtisztított licsi, majd pár percnyi párolás.

Mindeközben persze a méretes, akár kétkilós halunk is halad a maga útján. Nem kell kínainak lennie (esetünkben egy földközi-tengeri sügér került terítékre), az viszont elvárás, hogy olyan legyen, amelyet a tisztítás után ki tudunk nyitni, mint egy könyvet: így a grillen – sózva, borsozva, olajjal kenegetve – elő tud sülni valamelyest. Ezzel aztán olyan állapotba kerül, hogy elfoglalhatja méltó helyét a tepsiben, s magára vonhatja takaróként a szószunkat. További gombadíszítést is kap még, hogy olyan szép legyen, mint egy huszár, s mehet is a sütőbe egy félórára. Ha elég ügyesek voltunk, akkor már csak rizsre, kis zöldhagymára és friss salátalevelekre lesz szükség, hogy tálalás után azt érezhessük: újra Hszianban vagyunk.


A nyitókép bal oldali jelenete a kínai Hszianban, a jobb oldali az izraeli Binyaminában játszódik. A szövegközi fotók is az utóbbi helyszínen készültek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel