Los Angelesben csütörtök éjjel van, és mi túl vagyunk a hálaadás ünnepen, amely az egyetlen nap az évben, amikor egész nap sütünk-főzünk, mégpedig tradicionális amerikai hálaadás napi ételeket – egészben sült pulykával és minden hozzávalóval.

A hálaadás napja, azaz a Thanksgiving Day az egyik legnagyobb ünnep Észak-Amerikában (beleértve Kanadát is). Egy ünnep, ami nem megoszt, hanem összeköt. Az egyetlen nem vallási ünnep, amit minden itt elő ünnepel, hálát adva mindenért. A legigazibb, legamerikaibb családi ünnep. Ami otthon, Magyarországon a karácsony, az itt a hálaadás. Ugyan itt is van karácsony, de az inkább csak keresztény ünnep, nem teljes össznépi, és csak egynapos.

Hálaadáskor összejönnek a családtagok, bármerre is éljenek ebben az óriási országban, hatalmas dugókat okozva az autópályákon és a légiforgalomban. A hálaadás napja minden év november utolsó csütörtökje, az utána következő nap pedig a Black Friday (Fekete Péntek), a nagy leárazások ideje, a karácsonyi időszak és vásár kezdete.

Hogy megértsük a Hálaadás ünnep eredetét és történetét, négyszáz évet kell visszalépnünk az időben, 1620-ig. Ez volt az az év, amikor százegynéhány ember, akik megkérdőjelezték az anglikán egyház hitének alapelveit, áthajózott az Atlanti-óceánon. Ők az első telepesek, akik az Újvilágban találtak jövőt maguknak. Az indulás nagyon kemény volt, mert késő ősszel érkeztek, és nem tudtak elegendő terményt felhalmozni télre. A mostoha körülmények – az éhezés és a hideg – következtében az első telepesek csaknem fele elpusztult. Akadt azonban segítségük is: a wampanoag indián törzs megtanította őket halászni és vadászni, és megmutatta nekik a kukoricatermesztés és a vadpulyka befogásának módját.

A történet úgy szól, hogy a következő őszi bőséges termés után az életben maradt telepesek nagy ünnepséget rendeztek, ahova az indiánokat is meghívtak. Innen eredeztetik azt is, hogy mi minden kerüljön az ünnepi asztalra ezen a napon. Tradicionálisan egészben sült töltött pulyka sült jamgyökérrel, tört krumplival, sült zöldségekkel, gravy- és áfonyaszósszal, utána pedig sütőtökpite a desszert.

A mi hálaadás napi vacsoránk minden évben összcsaládi segítséggel készül, kis magyar beütéssel. Természetesen nem maradhat ki belőle a rozmaringos, egészben sült pulyka a hozzávaló kétféle töltelékkel, s kerül mellé tört krumpli, sült jamgyökér – ahogy én készítem –, valamint gravy- és áfonyaszósz is. Előételként baconba göngyölt sült spárgát tálalunk. A sütőtökös pite azonban nálunk nem igazán tartozik a kedvencek közé, ezért desszertnek somlói galuska készül, hatalmas mennyiségben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel