Jelentős határ egy fiatal életében, amikor eléri a nagykorúságot. A 18. születésnaptól kezdve felnőttnek számít. Eszter unokám kérésére epres-gránátalmás túrótorta készült, előírásosan 18 gyertyával. (Mert a mi családunkban születésnapra gyertyás torta készül, névnapra kívánság szerinti. Így volt már labdás, kajakos, iskolatáskás, várat ostromló egeres, kisvonatos is.)

Az egész család összegyűlt a nagy napra: szülők, nagyszülők, testvérek, megünnepelni a felnőtté válást. De mit is jelent a „felnőttség”? A lányom nagy találmánya a felnőttségi és szülői eredményességi teszt, amelyet az épp felnőtté váló tölt ki a születésnapi buliján. Három oldal az egész, egyaránt jól szórakozik rajta az ünnepelt és az ünneplő családtagok. Kiviszi a szennyest a helyére (vagy csak ledobja mellé)? Abba tudja hagyni bármely tevékenységét, ha segíteni kell másnak? Minden reggel és este megmossa a fogát? Beosztja a zsebpénzét? Haza szól-e telefonon, ha később érkezik a megbeszéltnél? – és még sok hasonló kérdés. A teszthez persze megoldókulcs is készül. Nemcsak a friss felnőtt elé tart tükröt, hanem a szülők elé is, hogyan nevelték gyermeküket.

Nekem már a harmadik unokám lett nagykorú, mind a három kitöltötte a tesztet, rögtön azután, hogy elfújta a 18 gyertyát. Mind a három jó felnőtt lett, a lányom eredményes nevelőmunkát végzett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel