Nemhogy konzerv formában nem kóstoltam még ezt az elképesztő méretű gyümölcsöt, de soha nem is hallottam róla. Pedig a jackfruit nagyon is létezik, igencsak méretes teret szorítva ki magának a világegyetemből. Mellette egy görögdinnye olyan, mint a Mars a Szaturnusz mellett.

A Dél-Indiában őshonos faj a kenyérfák nemzetségébe tartozik, hindi neve is van, „káthál”, de persze az angolok ezt is angolosították, így lett belőle jackfruit. (Vajon miért pont Jackről nevezték el? Ki tudja…)

Úton Kumbakonam városába, a buszon jackfruitot kínálnak nekünk indiai kísérőink, így végre megízlelhetem én is. Napsárga húsa édeskés, a mangó, az őszibarack, a banán és az ananász érdekes ízelegye, igazi egzotikum. Tudomásom szerint ez a Földön az egyetlen – akár 15–20 méter magasra is feltörő – fa, amelynek termése a törzsén növekszik. Szerencsém van, a szálloda gyönyörűséges kertjében pont szembe jön velem egy ilyen faóriás, rajta gigantikus tüskés hátú terméseivel (súlyuk akár a 40 kilót is elérheti!), melyek tényleg a fa törzsén lógnak lefelé.

A jackfruit annyira unikum a gyümölcsök között, hogy azt a piacon külön jackfruitárus árulja. Nem véletlen, hiszen szétbontásának nehézségi foka vetekszik egy kisebb haszonállatéval.

Különlegessége mellett nagyon egészséges is, igazi super-food, főleg magas kálium és C-vitamin tartalma miatt. A vegetáriánus konyha is kedveli, mivel kiváló húspótló, de köret, desszert, chips és fagylalt is készíthető belőle. Kár, hogy otthon nehezen elérhető még ez a bombajó gyümölcs – így marad majd a konzerv.


A nyitóképen jackfruitárus a piacon; a harmadik fotón egy félig szétbontott gyümölcs (a szerző felvételei).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel