Ma nyitnak a prágai sörkertek és a dalmát kávéteraszok. Hogy mi a közös bennük? Az újság és a foci. Ma mindkettőért külföldre kell menni.

Mától újra várja vendégeit Prága legrégibb, máig működő vendéglője, az U Fleků söröző. Ez így nem pontos. Mert hűséges vendégeit a karantén alatt is várta. Minden délután háromtól hétig az ajtóban árulták a ház sörét. Másfél literes PET palackban. Egészen baráti, 100 koronás áron. Hiába, a csehek nem élhetnek sör nélkül. A baráti tereferéről még csak-csak le tudtak mondani a karantén kedvéért, de a megszokott frissen csapolt, habzó sörről már nem.

Öreg barátom, kollégám, ki sok évet töltött az egykori Csehszlovákiában, majd a későbbi Szlovákiában, mindig azt mondta, hogy a prágai polgári létnek két lába van. Az egyik, hogy a prágaiak ugyanazt a sört isszák, amit már a nagyapjuk is ivott. A másik, hogy ugyanazt a napilapot olvassák, mint az öregük. A többi nem számít. Jól hangzó életfilozófia. De például nálunk nem lenne könnyű megvalósítani, s nem a sörcímkék történeti változatossága az egyetlen akadály. Mert a sajtóláb is sérült. De legalább Prágában kinyitnak a kerthelyiségek, s a sör mellett újságot is olvashatnak az emberek.

Hasonló életérzéssel még Dalmáciában találkozhatunk. Ott rendesen, amikor nincs karantén, a reggel hatórás harangszóra nyitnak a kávéházak, s az újságok is ki vannak téve. Apropó, a dalmátok mindig otthonosan érezték magukat Prágában. Az U Fleků sörözőben is tábla hirdeti, hogy 1911-ben ott alakult meg a Hajduk Split labdarúgócsapat. Nem lehet véletlen, hogy a dalmát kávéházak teraszai is éppen ma nyitnak. Hivatalosan. Mert rossz nyelvek szerint egyetlen napra sem csuktak be, csupán a redőnyöket felejtették el felhúzni.

A dalmátok is sok mindenről le tudnak mondani, de a közös kávézásról képtelenek. Épp a napokban ünnepelték Split védőszentje, a III. századi keresztényüldözéseknek áldozatul esett Dujmó napját. A halpiaci sokadalom ugyan elmaradt, de a tombolát azért megtartották. Bár a tavaly még 5000 adagos ételfőzéstől (valami bográcsos birka volt, amit mi nem neveznénk pörköltnek, mert a pirospaprika kimaradt belőle, ugye Dalmáciában már a szegfűszeg is erős fűszernek számít, de nagy sikere volt) idén eltekintettek, de a szervezők szimbolikusan lefőztek 5 adag törökös (bosnyákos) kávét.


Nyitóillusztráció: Engin Akyurt, Pexels | A másik kép egy spliti kávézóban készült (Fotó: Faragó József).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel