Annak idején a munkahelyemen persze mi is főztünk kávét a kollégáknak, a főnöknek. Két forint volt egy adag ára – a hatvanas évek második felében járunk –, ott gyűlt a pénz a kávéfőzőgép mellett. Én azonban soha nem ittam, mert az volt a véleményem, hogy jobb az illata, mint az íze.

Mivel gyakran kifogyott a készlet, egy idő után egy kis zaccot is kevertünk a kolléganőmmel a főzésre szánt darált kávéhoz. Így gyengébb lett az ital, de azért az íze elfogadható maradt. Aztán jött a hír, hogy ha egy kis sót is teszünk bele főzés előtt, akkor jobban kilúgozódik, s ízesebb és erősebb kávénk lesz, mint só nélkül. A szomszédos irodákban is mindenki így főzte, így mi is kipróbáltuk. Igen ám, de mi még jobb kávét akartunk főzni, ezért emeltük a sóadagot…

A kávézók aztán megdöbbenve kérdezték: mi ez a borzalom? Így kénytelenek voltunk lemondani erről a divatos újításról…


Illusztráció: Fortepan / Krasznai Gyula.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel