Drei im weckla’, azaz három nürnbergi kolbászka – hivatalos nevén Nürnberg Rostbratwurst – egy zsemlében. A jobb helyeken egy kis párolt káposztát is tesznek alá.

Annak, hogy miért ujjnyiak ezek a kiskolbászok, igen érdekes története van. A legenda szerint a középkorban, amikor a szegénység miatt a kolbászokat kisebb méretben kezdték el készíteni, este 10-kor be kellett zárniuk a fogadóhelyeknek, így sok bevételtől estek el az éjszakai evők kimaradása következtében. De találékony nép lévén, akkora kolbászkákat készítettek, amelyek pontosan átfértek a nagy vaskulccsal zárható kapuk kulcslyukán: így aki este 10 után megéhezett, egy titkos kopogás után a kulcslyukon keresztül kapta meg a kolbászt… Más hiedelem szerint a kőfalba apró lyukakat fúrtak a kolbászok kijuttatása céljából.

Így a kolbászkák receptje, mérete és súlya a mai napig hivatalosan meghatározott: egy nürnbergi bratwurstnak pontosan 25 grammnak és 4 hüvelyknek (9 centiméteresnek) kell lennie. Az ízében a majoránna dominál, és bár egyszerű étel, és az utcai árusoktól is megvehető, elég borsos az ára: 3,5 euró.

Napi jócselekedet: amikor a képen látható „dreiwecklert” vettem, egyből kettőt kértem – és egy, Nürnberg belvárosában az utcán kéregető bácsi kapta a másikat. Mindketten egy perc alatt megettük. Aki megteheti, vegyen néha ételt az utcán lakóknak!


Fotó: Scheili Eszter | A szerző a Vanilia Travels bloggere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel