Sószóróból nagyon egyszerűt vettem, kis öntött üveg, lyuggatott műanyag tetővel. A főzéshez a pipacsos, fehér porcelántégelyből szedtem a tápszeradagoló kanállal. Később kaptam a kolléganőmtől nyírfából esztergált, két tálkás asztali sótartót, égetett mintával. Ilyen mindenkinek volt, aki megfordult a 100 Ft-os boltban, mint ahogy barna műanyag hordó sótartója is, drapp billenős tetővel. Tonnaszám árasztották el a boltokat szigorúan egyféle olcsó konyhaeszközökkel. Boldog-boldogtalan vett belőlük magának és egymásnak ajándékba.

Anyu halálával megörököltem a nagymama készletének néhány épen megmaradt darabját. SCHLAGGENWALD 1792 CZECHOSLOVAKIA kézzel festett porcelántányérokat. Kék, mályvaszínű és narancssárga virágok sorjáznak rajtuk körbe, zöld és arannyal díszített girlandokon. Csak ünnepnapokon, vendégek társaságában ehettünk ezekből, nehogy az evőeszközök lekoptassák a mintát. Ebből a készletből került hozzám egy kéttartályos, középen tölcsérszerű fogvájótartóval összefogott asztali sótartó is. Kitettem az asztal közepére, az egyik tálkába tengeri sót, a másikba őrölt pirospaprikát raktam. A fogvájótartót szándékosan nem töltöttem fel, mert ha valaki az asztal mellett turkálni kezd a fogai közt és a kihalászott húscafatokat kirakja a tányérja szélére, émelyegni kezd a gyomrom.

A sót belepte a por, az őrölt paprikában pedig apró fekete férgek kezdtek néhány hét múlva tekeregni. Önthettem a tartalmát a kukába és tölthettem újra. Mivel erről a virágmintás sótartóról lemaradt a márkajelzés, alkoholos filccel a kíváncsiskodók szórakoztatására heccből ráírtam az egyik tartály aljára: Hollóházi, a másikra: Zsolnay. Hadd törjék a fejüket, hogy vajon milyen értéket képvisel. Amikor meguntam a férges pirospaprika cserélgetését, betettem a bárszekrénybe és vettem egy kétdarabos éttermi készletet. Hasas üvegcsék, krómnikkel szóróval. Az egyikre S betűt lyuggattak, a másikra P-t. Ezen meg én törtem a fejemet, mert a só, az a Sel, de mi lehet a P? Jaj, de ostoba vagyok, kiáltottam fel, amikor megvilágosodott előttem, hogy a Pepper a bors.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel