Kis magyaros alappal kezdjük, hiszen minden egzotikus ételnek jót tesz, ha magába issza a helyi ízeket. Hagyma, szalonna, paprika: zamatos Kárpát-medencei piranhalevest enélkül igencsak bajos elképzelni. Eresszük fel hatóságilag bevizsgált Balaton-vízzel, és az Ómagyar Mária-siralmat dudorászva kavarjuk kilencvenkilencszer jobbra, majd ugyanennyiszer balra. A mediterrán ízek kedvelői felüthetik kis citromlével. Ha világosabb árnyalatra utazunk, habarást is hozzáadhatunk.

A bor lelke javít a helyzeten, egy-két deci erejéig toldjuk meg az elegyet. Fűszerek ízlés szerint, sok kömény, ahogy boldogult nagyanyám figyelmeztetett, felemelt, göbös mutatóujjával az égiek hasát csiklandozva. Némi lestyántól eledelünk testesebbé emberedik. A lestyán megnő a kertben, kerítésrácsra lógatva megszárad, s végül két tenyerünkön elmorzsolva, a szálas részeket kiszedegetve, harsányzöld marokkal menthetjük üvegekbe a nyarat. Aki az erdélyi havasok illatára vágyik, ne fukarkodjék tárkonnyal, savanyú káposztával.

Az enyhén forrásban lévő vízbe eresszünk bele egy vagy két eleven piranhát, majd üljünk bele magunk is, és várjuk ki, amíg szép egyenletesen eltűnünk.


Illusztráció: Pixabay.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel