Ligeti Zsuzsa: Kávénosztalgia #3 – Jajce

A Balkánon ügyelni kell arra, milyen kávét kérünk. Törökországban török kávét, Görögországban görög kávét, Boszniában bosnyák kávét kell kérni, különben sértődés lesz a dologból. A kávék persze ugyanolyanok. Nagyon finomra őrölt kávé, többször felfőzve. Várni kell, míg leülepszik. Igen finom ízű, szeretem. Ráadásul szép rézedénykében hozzák, apró pohárkával. Nekem mindig szólnom kell, hogy ne tegyenek bele cukrot, mert a helybéliek nagyon édesen isszák. Van, ahol raham lokumot adnak mellé. Ezt a fogak közé kell venni és rajta keresztül inni a forró kávét.

A bosznia-hercegovinai Jajcéban egy kis kávézóban ittunk bosnyák kávét. Szemben a katakombák, mögöttünk a román kori templom, megmaradt tornyával, előttünk magasodva a jajcei vár.

A meredek hegyoldalon utcák, lépcsők, házak kusza szövevénye. A kávéval együtt megízleltük Jajce hangulatát is.


Fotók: a szerző családi archívuma.

 

Vélemény, hozzászólás?