Az első világégést követően a lepusztult Barcaság fiataljai, úgyszólván csapatostól vándoroltak jobb megélhetést keresendő a román fővárosba. A lányok gyakran már 14–15 éves korukban „kicsi pesztraként” (dajka) vagy szobalányként dolgoztak a gazdag gyárosok és bankárok házában, idővel aztán akár szakácsnői, házvezetői „rangig” avanzsáltak.

A jó fizetség mellett itt tanultak „úrias” fogásokat készíteni, porcelán étkészletekben tálalni, s persze házilag pörkölt babokból igazi „törökkávét” főzni. Idős csángó asszonyok mesélték, hogy akkoriban a gazdag házaknál még a fanarióta uralkodók (a középkori Portától arannyal megvásárolt trónok foglalói) idejében kölcsönvett török szokás szerint főzték a kávét, mégpedig a kemencében kenyérsütés után visszamaradt forró hamuban. Ha pedig a csészék tetején nem volt jó vastag kájmák (gyöngyöző hab), a szakácsnő megrovást kapott az „úrnőtől”.

A „felszabadulás” után mindez már csak a szép emlékek panoptikumában létezett. Az ötvenes-hatvanas években született generációk csak hírből hallottak a fényes szemű kávébabokról. Helyettük ott volt a minden szükségletet kielégítő Frank kávé, mely persze nem a „népi hatalom” találmánya volt, de nagyszerűen lehetett vele pótolni az akkoriban igen ritka külhoni „feketelevest”.

A bádogdobozba csomagolt, jókora érme nagyságúra préselt cikória-őrlemény lényegében a mezei katáng nemesített változatának gyökere volt. Szárítás, pörkölés után valóban hasonlított (legalábbis kinézetre) a kávéhoz, s mi, gyermekek is gond nélkül fogyaszthattuk, nem kellett minket miatta izgágaság, hiperaktivitás, miegymás miatt félteni. Reggelente a frissen fejt tejjel elegyített itókába száraz kenyeret aprítottunk (hogy az se menjen kárba), a karácsonyi, húsvéti ünnepek után pedig „sima” kalácsot, melyet – a diós meg a mákos sütemények mellett – addig mindenki mellőzött.

De az emlékeken kívül egyéb is fennmaradt a családi hagyatékban. Minap, a csűrben tárolt kacatok közt (évek óta nem visz rá a lelkiismeret, hogy kidobjam őket) megtaláltam a nagyanyám varrókészletes dobozát, mely nem más, mint egy Frank kávés bádogskatulya, s melyben most, legnagyobb meglepetésemre, az elemis ellenőrző füzetkéim lapultak. De ezekről talán majd máskor mesélek.


Fotók: B. Tomos Hajnal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel