Július 5-én, hétfőn, a készülő újabb hőhullámot még éppen kicselezve, elmentünk egy edényboltba, hogy végletesen elöregedett, tízliteres, piros, belül szürke márványozású bonyhádi lábosunk helyett egy másikat vásároljunk. Kaptunk is, szépet, jót, nem drágát, igaz, hogy immáron a gyerekkorunkra emlékeztető, jellegzetes „márványminta” nélkülit.

Vettünk még egyéb, meglepetésnek szánt, baglyos és pingvines háztartási apróságokat is, amikor véletlenül megakadt a szemem az itt látható, először használtnak vélt „Mikis” sütisdobozon. Amikor a kezembe vettem és alaposan megnéztem, egy szempillantás alatt kiderült, hogy ez bizony a Miki egér filmek első, de már nagyon diadalmas korszakát felidéző dobozka „re-make”-je, a viharvert eredeti (s már jócskán múzeumi példány) újragondolása, ütött-kopottan is igazi mesélő tetejének és oldal-feliratainak lefényképezése, majd pontos átmásolása egy belül teljesen új és higiénikus tálalóedényre.

Nyilvánvaló, hogy gyártása idején, legfeljebb a harmincas évek elején ez a „beszélő”, „éneklő”, „táncoló” Mikit reklámozó film egy akkor éppen aktuális, de az interneten sehol nem található, „The Expressman” című epizódra vonatkozik. Azonban tudjuk, hogy 1928 és 1937 között csaknem száz film készült a vidám egérfiúról és szívszerelméről, sőt, az is közismert, hogy 1928-tól egészen 1946-ig Miki (azaz: Mickey) Walt Disney hangján szólalt meg, ő volt a közkedvelt egér-hős szinkronhangja.

A most vásárolt doboz fedelének jobb sarkában felbukkan egy páros jelenet is, amelyen a fülig szerelmes egérfiú zongorajátékával igyekszik meghódítani szíve hölgyét, Minnie-t. Az amerikai licenc alapján, de Hollandiában gyártott „süti-páncélszekrényke” eredeti ára csaknem háromezer forint lett volna, de a járványos időket követő nyitás után most mindössze 999 forintot kellett lepengetni érte.

Erről eszembe jut egy nagyon hasonló történet, 1992 tavaszáról. Ekkor a híres debreceni Kántus részben versmondó, részben tudósítás-sorozatot író kísérőjeként utaztam Erdélybe. Körutunk egyik fontos állomása a Székelyföld egyik városa, Sepsiszentgyörgy volt. Itt több napig is időztünk, vendégeskedtünk. Én pedig, két előadás és barátkozás között, azon törtem a fejemet, milyen vásárfiát vihetnék haza innen az aprónépnek; olyasmit, ami kibírja a hosszú autóbuszos zötykölődéseket. Végül egy aprócska magán-csemegeboltban rábukkantam egy ott és akkor éppen nem várt csodára! Egy, a Mickey Mouse-filmek főszereplőinek, Mickeynek, Minnienek, Plutónak és Goofynak a figuráival ékes, történetesen dán gyártmányú, ugyanezt a négy szereplőt ábrázoló, vajas-vaníliás kekszekkel teli, ezúttal ráadásul kerek dobozra. Ennek ára – mivel már csak egy hónapig tartott a szavatossága – megfelelt pénztárcám lapos állapotának is!

Mondanom sem kell, hogy a Disney-kekszek igazságos szétosztása után a doboz még sok-sok éven át szolgált nálunk, elsősorban a karácsonyi és általában az ünnepi aprósütemények méltó őrzőjeként és kínálójaként. Körülbelül tíz évig bírta a „gyűrődést”, a gondos mosogatást követő gyöngéd törölgetést, de azután az illesztéseknél kívül-belül, ha lassacskán is, de ellepte a rozsda, s így érzékeny búcsút kellett vennünk tőle. Most pedig – bár ezúttal négyszögletű változatban, s inkább az unokák, mintsem rég felnőtt szüléik örömére – igazán méltó utóda akadt.

A Miki egér kontra tésztafélék témához akad végül egy versben korábban megörökített emlékem. Politikai fogoly apám (civilben végzős orvostanhallgató) úgy 1954 táján egy szabadult rabtársával felejthetetlen ajándékot küldött nekem: egy kenyérbélből gyúrt, finoman és pontosan kifestett kis Mickey-szobrot. Családi játékunk mellett arra is emlékeztetve engem, hogy ő egyidős a nevezetes egérrel, hiszen mindketten 1928-ban születtek. Így ez a most beszerzett doboz elmélyíti bennem a játékossága révén nagyon „mikis” Apu emlékét is.


Petrőczi Éva: Játék

Harminc éve
egy szabadult fegyenc
zsebében szöktetett,
kenyérbélből gyúrt egeret
„Ez aputól a legelső ajándék!”
dajkált egy kislány.

Azóta is,
ma is,
a játék
rajongó koldusa.


Fotók: Petrőczi Éva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel