Nem adom fel. Van egy kávézó/étterem Budapesten, azt hívják így, fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak benne – pontosabban nem arról van szó, hogy „ott dolgoznak”, hanem, két szervezet együttműködésével, de az övék. Ők készítik és szolgálják fel mindazt, ami ott fogyasztható. Hallottam már róluk, de most mentem el hozzájuk először.

A Magdolna utca 1-ben, egy pincehelyiségben működnek, idén lehetett tőlük bejglit rendelni, véletlenül láttam meg az interneten. Tudom, kicsit hihetetlen, de nem szeretem a bejglit, sose szerettem, következésképpen (ez például nem szép tőlem) nem tanultam meg bejglit sütni. Karácsonykor azonban, mert a hagyományokat viszont tisztelem, mindig van nálunk bejgli, rendelni szoktam valahol. Ha már megláttam a hirdetést, hát tőlük rendeltem, s jó egy héttel karácsony előtt el is mentem érte.

Barátságos, világos faasztalokkal berendezett hely, a lépcsőn kerekes székeseknek beszerelt elektromos szerkentyű. Azért látszik a helyen, hogy nagyon kevés pénzből kellett összerakni, a pultnál lévő bárszékek például a szélükön kicsit szakadozottak, nyilvánvalóan valamilyen selejtezésből kapták őket ajándékba. Annyi baj legyen, annál is inkább, mert jó az egész hely látványa, hangulata.

Idén árulnak karácsonyfára való gömböt is, szép nagyot, pirosat és fehéret, az van ráírva: Nem adom fel. Ha már megláttam, vettem abból is kettőt. Menü is van náluk, mondta a hölgy biztatóan, míg becsomagolta a bejgliket, ha gondolom, jöjjek majd enni is. Ahhoz kicsit messze lakom, de aztán megnéztem a honlapjukon, és ki is szállítják a foodpandán keresztül. Előbb-utóbb kipróbálom majd azt is.

Arra biztatnék mindenkit, akinek belefér az idejébe, hogy menjen hozzájuk vásárolni, vagy rendeljen tőlük, vagy csak keltse hírüket – amennyire láttam, a marketing nem az erősségük, rászorulnak. Olyan keveset lehet javítani a világon, ez is egy hajszál.

A fények zsidó ünnepén, a hanukán már túl vagyunk, de van még előttünk fényekkel teli ünnep: hát szép karácsonyt, boldog újévet minden jóakaratú embernek.


Fotók: Józsa Ágnes | A képek forrása: a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem Fb-oldala.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel