Jolie Dober-Vanya: Egy modern tradíció – a görögsaláta
A görögsaláta népszerű Görögországon belül és kívül, valójában mára a világ kedvencévé vált. Bár a görög ételek közül nem ez a leghagyományosabb, a turisták és a helyiek is széles körben fogyasztják. Autentikus verziója – amelynek görög neve, a Horiatiki, falusi vagy parasztsalátát jelent – alapvetően paradicsom, hagyma, uborka, zöldpaprika, olajbogyó és feta sajt kombinációja, olívaolajjal meglocsolva és oregánóval megszórva.
A „hivatalos” görögsaláta néhány szabálya: nincs benne zöld saláta vagy más leveles zöldség; a feta sajtot nem vágjuk kockákra, hanem egy nagyobb darabot vagy néhány kisebbet teszünk a saláta tetejére; a paradicsomot és az uborkát elég nagy darabokra kell vágni; hagyományos változatában nincs piros paprika; pirítóssal tálaljuk, nem pitával.
Én, a fentiektől eltérően, bizony kisebb darabokra vágom az uborkát és a sajtot, és egy jó nagy evőkanál szárított vagy friss oregánóval szórom meg. Apró cherry paradicsomot használok, ha lehet egészben, így nem úszik paradicsomlében a saláta. Ja, és mindig az eredeti görög feta sajt az igazi hozzá.
Fotók: Jolie Dober-Vanya.