Onagy Zoltán: Születésnapi tócsni
1/ Ötször annyi munka elkészíteni, mint egy szimpla
vajaskenyér-felvágott-sajt reggelit, az igaz, megpu-
colni, lereszelni a krumplit, a vöröshagymát, késnyél-
lel pépesre nyomkodni a fokhagymát, kitalálni a liszt
és a tojás arányát, hogy összefogja valami, időigény,
kétségtelen. Senki más nem fér ez idő alatt a konyhá-
2/ ba a tócsnisütőn kívül a hozzávalók, a használat
ban lévő és a használatra váró edények miatt, ez is
kétségtelen. Gyorsnak kell lenni, rutinosnak, ügyes-
nek, fürgének, figyelmesnek, türelmesnek, öreg/für-
ge/ürge, hogy szebbet már ne is, mert az idő alkal-
matlan gyorslefolyású vitára, de duzzogva elhúzódó
3/ ógó-morgó hisztire főleg nem alkalmatos, kéltség-
telen. A lakást a leggyorsabb sütéstől is megjárja a
rotyogó olaj szaga, két becsukott ajtó alatt is áthúz,
hentereg és hömpölyög, mint a lángosgyáros utcá-
jában, kétségtelen. A tócsni-olaj kiöntendő, nem ki-
fejezetten hatékony a felhasználása, kétségtelen.
4/ Minden hiába, a lelógó masszának sötétbarná-
ra kell sülnie, sötét keret és égett farkak nélkül kár
a munkáért, közönséges krumplilángos készülne,
ezzel is jár, ami nem ugyanaz, kétségtelen. A hagy-
más-fokhagymás változatot egyedül ő, a tócsnisü-
tő szereti, kétségtelen, eheti majd egész nap hidegen.
(–)
Fotó: Stróbl Katalin | Megjelent a szerző 70. születésnapján, 2022. december 27-én.