Izraeli kalandozásaink első állomása azért, hogy az unokák pancsolhassanak néhány napot a Földközi-tengerben, Akko városa volt. A generációs nézeteltérések elkerülésére törekedve tágas apartmant béreltünk, három hálószobával, hallal, konyhával és két fürdőszobával. A szállás tizennegyedik emeletéről pazar rálátás nyílt a városra. A hajnali szürkületben, hat óra előtt a hangszórókból zengő müezzin imára hívó szavai ébresztettek minket. Allah u Akbar! Mintha bizarr álomba csöppentünk volna, kis ideig azt sem tudtuk, kik vagyunk, mik vagyunk, hol vagyunk.

A reptéri tortúra, a hosszas és fáradságos légi- és autóút után egy tradicionális zsidó halas étterembe tértünk be vacsorázni. A bejárati ajtóban öblös vázába helyezett gömbölyű rózsacsokor fogadta az éhes vendégeket.

Kislányunokám, ha garnéla szerepel az étlapon, akár napi gyakorisággal is mindig azt rendeli, mert rajong érte és ritkán jut hozzá. Két pálcára feltűzdelt, rózsás színű, roston sült rákokat kapott.

Mivel szeretem a változatosságot, ha tehetem, minden étteremben olyan különlegességet eszem, amilyenhez még sohasem volt szerencsém. Ebben a magyarra fordítva „minden sütve” étteremben Szent Péter halát rendeltem ki. A ropogósra sütött, széles, lapos hal a rusztikus drapp fajansztányéron olyan látványt nyújtott, mintha Manet festményéről emelte volna le a szakács.

A legenda szerint Szent Péter a Genezáret-tóban fogott sárgásbarna lapított hal szájából kihúzott aranyérmével törlesztette az adósságát az adóbehajtónak. A hal két oldalán található fekete pötty Szent Péter apostol ujjlenyomatát őrzi. Értékes halfajta, mert nem lehet tömegesen halászni. Gazdag, zamatos ízvilága miatt az éttermek vendégeinek kedvelt ételévé vált. Megvallom, nekem sem okozott csalódást. Citromot facsartunk rá és kerek lepényeket ettünk hozzá.

Kislányunokám nyársra tűzött garnélarákjai is nagy sikert arattak. Kisfiúunokám sajnálja az állatokat elfogyasztani, ezért titkon megmosolyogtuk, amikor a rántott karajt falta hasábkrumplival és vegyes salátával.


Eredeti fotók: Noth Zsuzsánna | Effekt: Kantin.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel