Fekete Jenő koncertjére utaztunk Nagymarosra a Duna-partján lévő Piknik Manufaktúra Bisztróba. Mivel nemrég jártunk ott és nagyon elégedettek voltunk az elfogyasztott lasagne minőségével, az udvarias kiszolgálással és a bisztró berendezéséből áradó, otthonosságot kölcsönző hangulattal, újra ott vacsoráztunk. Ezen a szombati napon tortillát kínált a falra felírt étlap a közkedvelt hamburger mellett.

Az ételt és az italt a pultnál kell megrendelni. Adnak egy csipogót, és amikor az jelzi az étel elkészültét, a fiatal készséges pincérnő kiviszi ahhoz az asztalhoz, ahol megszólalt a csipogó.

A bisztró cserepes virágokkal díszített ablakai a Dunára néznek. Kilátás nyílik a visegrádi várra. Megejtően szép látvány a Salamon tornyot övező harsány zöld domboldal és a várat a hátán megtartó méregzöld hegy egybeolvadása.

A délutáni záport követően dupla szivárvány keretezte a szemközti tornyot és várat. Ilyen látvány az életem során addig mindössze háromszor örvendeztetett meg. Először lakótelepi hálószobám ablakán kinézve fedeztem fel dupla szivárványt. Másodszor az Erdős Renée emlékház emeleti ablakából láttam, harmadszor vonaton ülve: a Dunakanyarban húzódott a folyó másik partjáról a szerelvény fölött át a hegyek közé. Ez a visegrádi vár fölé kanyarított szivárványpár volt életem negyedik égi csodája.

A csipogó hangját követően megérkezett az asztalunkra törtfehér színű tányéron az aprólékos gonddal, igényesen összeállított tortilla. A sonkás, sajtos, zöldséges tölteléket tartalmazó, kockás felületűre pirított tészta mellett egy kanál fehér mártás, a tányér többi felületét kitöltő friss zöldségek barna szósszal átcsorgatva – így feküdt előttünk az asztalon, két üveg Hathárom névre keresztelt barna sör kíséretében.

Az ízkavalkád kedvéért felsorolom a zöldségköret összetevőit. Van benne csíkokra vágott jégsaláta és lila hagyma, fekete olívabogyó-karikák, kígyóuborka- és paradicsomkockák. A zöldségek közé belekeverve kesudió, lenmag, pörkölt földimogyoró, napraforgómag és tökmag. A friss salátaköretet nyakon loccsantotta a szakács olívaolajjal, és a tetejére dobott egy kupac sápadt magcsírát.

Mindig lassan eszem, az összetevők ízét egyenként kiélvezve. Ebben a saláta-összeállításban az szolgált a legnagyobb örömömre, hogy a pörkölt földimogyoró aromadús, testes íze megsokszorozta a nedvdús kígyóuborka frissességét.

A tortillára jól csúszott a keserédes Hathárom. A sör kortyolgatása közben megérkezett örökzöld plátói szerelmem, Fekete Jenő, blues- és rockgitáros fekete karimás filckalapban, virtuóz-játékával megkoronázni az élvezettel elfogyasztott vacsorámat. Legnagyobb szívfájdalmamra, amikor letette a gitárját és a zongorához telepedett a mikrofonállvánnyal együtt, amibe belebúgta kissé pimasz, de szívlágyító hangján a fiatalkori klasszikus számok egyikét, fel kellett tápászkodnunk az asztal mellől, nyargalni a vonatállomásra, hogy a tízórás vonatot elérve metróra is tudjunk szállni.

A Piknik Manufaktúra Bisztró pénteken, szombaton és vasárnap, déltől estig tart nyitva. Megéri a fáradságot elzarándokolni Nagymarosra, és még tetézni lehet az élvezeteket egy, a vacsorát és a koncertet megelőző, Dunakanyarban tett kirándulással.


Eredeti fotók: Noth Zsuzsánna | Effekt: Kantin.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel