A nyár elengedhetetlen tartozéka nálunk az a vajas-gyümölcsös kevert tészta, amit a szakemberek „egyensúly tésztának” hívnak, ugyanis valamennyi hozzávaló egyenlő arányban szerepel benne. Megfelelve korunk táplálkozási tanácsadóinak, a cukrot visszacsípem és nem teszek bele annyit, ugyanakkor nem megfelelve korunk táplálkozási divatjának, ez bizony kicsit sem mentes süti, de hát ettől finom!

A tésztát óvatosan ki kell keverni, majd a tetejére szórni az éppen elérhető idény-gyümölcsöket, és előmelegített sütőben megsütni. A margarintól ez esetben is tartózkodjunk!

És bár a Kantin nem a receptekről szól, sőt, néha talán lehet kivételt tenni, s elmondani, hogy egy kisebb, 18 × 25 cm-es tepsi tésztához ezek a lépések kellettek:

  • Néhány szem kicsit keményebb sárgabarackot kockára vágtam, három marék meggyet kimagoztam, kb. 10 dkg áfonyát megmostam és lecsepegtettem.
  • Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra, a tepsit kibéleltem sütőpapírral.
  • 150 g vajat géppel habosra vertem 120 g cukorral és egy csipet sóval.
  • Egyenként hozzáadtam 4 tojás sárgáját, és azokkal is tovább kevertem (itt lehet egy kis löttyintés rumot is beletenni, de nem kötelező).
  • Felvertem a négy tojásfehérjét egy kis cukorral.
  • Kimértem 140 g réteslisztet (a nagy szemcseméret miatt ajánlott a rétesliszt). Lehet hozzákeverni fél csomag sütőport is, de nem kötelező.
  • Egy gumilapát vagy nagy lapos kanál segítségével részletekben belekevertem óvatosan a fehérjét a vajas keverékbe úgy, hogy ne törjön össze a hab, közben a lisztet is beleszórtam és finom mozdulatokkal belekevertem.
  • A tésztát elsimítottam a tepsiben, és egyenletesen elterítve a tetejére szórtam a gyümölcsöket.
  • Finoman megszórtam őrölt fahéjjal, csak annyira, hogy ne legye fahéj íze, inkább csak a gyümölcsök ízét mélyítse el (a fahéj sem kötelező kellék).
  • Addig sütöttem, míg szép barna színe nem lett és a közepét megnyomva ruganyos érzést nem adott.

Nagyobb tepsiben sütve, 3-4 fős fogyasztáshoz az arányok: 200 g vaj, 150 g cukor, 5 tojás, 150 g liszt.

A nyár és ősz folyamán finom lesz szilvával, almával is!


Fotók: Draskovich Edina | Blogja: „saját levében”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel