Mörk Leonóra: Fagylaltkehely Mozart-golyóval
Aki azt hiszi, mindent tud a fagylaltról, az menjen el Bad Reichenhallba, és garantáltan fog újat tanulni. Végigsétálva a Bajor-Alpok tövében megbújó kisvároson, először is megismerkedik majd a kutyafagyi fogalmával. Nem, ez nem azt jelenti, mint nálunk, és gondolom, sok más kutyás családnál, hogy ha rekkenő nyári melegben a família elvonul a cukrászdába, akkor a kiskutya is kap néhány gombóccal. Nálunk a lányomék jóvágású dalmatafiúja az epret és a citromot kedveli a legjobban, pont, mint én. Az ilyesmi összehozza az élőlényeket, járjanak bár két vagy négy lábon.
A Bad Reichenhall-i kutyák tehát nem emberfagyit kapnak kánikulában, hanem valódi, hamisítatlan kutyajégkrémet. A kézműves termék a városka egyik kávézójában kapható, házilag gyártott májas hurkából (bajor neve Leberwurst) készül, stílszerűen tappancsot formáz, és garantáltan cukor-, só-, fűszer- és gluténmentes, továbbá nem tartalmaz színezékeket, illatanyagokat és tartósítószert. Vagyis a legkényesebb kutyaízlést is kielégíti.
A Leberwurstos kutyajégkrém beszerzése után végre magunkra is gondolhatunk, és letelepedhetünk a leghíresebb helyi kávéház, a Reber teraszán. Mivel a cég eredeti Mozart-golyót is gyárt (az osztrák recepttől gondosan eltérő összetétellel), az étlap sztárja a Mozart-kehely, csoki- és eperfagyival, meggyel, őszibarackkal, tejszínhabbal, az egész nyakon öntve csokilikőrrel. Ha ezzel megbirkóztunk, vacsorára már nem is lesz szükségünk, főleg, hogy a kreáció mellé még egy Mozart-golyó is jár.
Utána még lazíthatunk a kávézó teraszán, gyönyörködve a szomszédos téren álló, a zeneszerző szobrával díszített kútban, illetve a feleségét, Constanzét, és a kiskutyáját, Pimperlt ábrázoló szoborban. Közben pedig eltűnődhetünk rajta, szegény Mozart, aki gyakorta meglehetősen sanyarú anyagi körülmények között élt, vajon mennyit keresne ma pusztán a nevét hasznosító jogdíjakból.
Fotók: Mörk Leonóra.