Az édességek frontján is igyekeztem helytállni, a híres San Sebastian-i baszk sajttorta tetejének karamellizált édessége a belső remegős krémességgel párosulva csodálatos kontrasztban van, és elfeledteti az emberrel az összes fojtós korábbi sajttortaélményt. Semmi gyümölcskörítés, kekszes aládúcolás – a maga vaskos egyszerűségében ez a süti önmagában, illetve egy jó feketekávéval is átütő élmény.

A baszk tradicionális desszertek egyike egy egyszerűbb, vaníliakrémmel töltött pite-féleség, tetején – a megfelelő dőlésszögben – jószerencsét hozó baszk kereszttel. Engem ez a lepényke nem ajzott fel, de például a francia baszkföldön cseresznyelekvárral csinálják, azt is meg kell majd nézni.

Négy nap kevés volt rá, hogy a teljes baszk gasztropalettát kimerítsem, a steakekre, fehérborokra, sült halakra nem volt elég idő, ráadásul hemzseg ez a vidék a Michelin-csillagos éttermektől is, szóval ősszel, ha minden jól megy, és visszajutok, folyt. köv.


Fotók: Sárkány Viktória | Most itt a vége, de ősszel remélhetőleg: folyt. köv.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel