Gergely Tamás: Chuť k jídlu!
– Na, veled jól elbántak! – mondom a vällingby-i élelmiszerüzletben a cseh szaláminak. Mert nem olyan az alakja, amilyet látni szoktunk: nem kerek, hanem téglalap alakú. Súlyos követ tettek rá? Vagy egyenesen préselték? – töprengek. Csehországban senkinek sem kellett – folytatom a gondolatsort –, aztán elhozták Vällingby-be, fulladjanak meg tőle a svédek?! Mert egy biztos: a téglalap még nekik sem megy le a torkukon.
Megveszem mégis, mert vaddisznószalámiként ajánlják, s hát vaddisznóhúst elég régen volt alkalmam kóstolni. És kiderül, hogy puha nyári szalámi, kiderül az is, hogy nem teljesen vad, csak részben. De a vaddisznóhús íze, az, amit a medve- és a hódhús közöttiként helyeznek el ízlelő szemölcseim, megvan, kellemesen édeskés. És pikáns. Ajánlom ezért a Kantin olvasóinak is, valamint kívánok jó étvágyat hozzá. Azaz: chuť k jídlu! – ahogy Švejk České Budějovicéjében mondják.
Képzelt sörözőmben magam mellé intem Švejket, és szólok a pincérnek: – két krigli cseh sört ide, Staropramen jó lesz. De hideg legyen ám, és sok habbal!
Fotó: Gergely Tamás.