Draskovich Edina: Konyhai nyomatok #2 – Ischler, 2019
Egy születésnapi süteményes tál tartalmának előélete; nyomokban csokoládémázat tartalmaz.
Egy születésnapi süteményes tál tartalmának előélete; nyomokban csokoládémázat tartalmaz.
Tíz éve, 2009. március 14-én történt, hogy részt vettem életem első gasztroblogger-találkozóján, méghozzá a Sirályban, ami egy király hely volt a Királyban. Ünnepi menüvel készültem rá…
Zsályás kolbász, véres hurka, zsályás kolbász paprikás zsírral, paprikás kolbász.
Ha az ember jót szeretne főzni, hallgasson a megérzéseire. Merüljön el Saját levében, szedje elő a legjobb recepteket, keverje bele ezekbe saját tapasztalatait, a menütervezés gyönyörűségét követően pedig hideg fejjel, számító módon állítsa össze a bevásárlólistát.
Gyerekként azt tapasztaltam, hogy a kávé egy olyan savanyú és keserű lé, amit a felnőttek is csak úgy tudnak meginni, ha legalább két kockacukrot tesznek bele. Ennek a tapasztalatomnak némileg ellentmondott az a csodálatos illat, amit a kávédaráló tetejének leemelésekor szippantottam be, mikor a kockacukor-függő felnőttek megkértek, hogy főzzek nekik kávét.
Bár a francia kultúrának fontos része az evés, ott enni azért nem annyira könnyű egy kívülállónak.
Franciaországban enni: turistapróbáló feladat, hiszen az utazó bioritmusa jelentősen eltér a bennszülöttekétől. Harcolni kell az idővel, küzdeni a nyelvvel és hadműveletnek beillő stratégiát építeni a napi élelembeszerzés köré, miközben a gasztronómia édes otthonában vagyunk, azon belül ha éppen Lyonban, akkor meg egyenesen annak fővárosában!
Franciaországban inni: mi sem könnyebb feladat a turista számára! Elég, ha rápillant a helységnévtáblára: Cognac, Champagne, Médoc, Calvados, Bordeaux, Chartreuse, Chardonnay – és menten az italhoz nyúl.
A minap elmentem a piacon az egyik hentespult mellett és egy gyönyörű bárányoldalast pillantottam meg. Tettem még egy kört, hogy kiverjem a fejemből, de nem sikerült, ezért visszamentem és megvettem.
Síelés közben soha ne igyál! – a síkoszt-ciklus záróköve.
A nyilvánosság előtt határozottan tagadd, hogy valaha is főztél zacskós levest! De sítáborban, amikor senki sem látja, nyugodtan vegyél egy zacskót a helyi Lebensmittel boltban.
Végy egy kis sertéshúst, mondjuk lapockát, mellé valamilyen szaftosabb marhahúst, daráld le őket, és ízlésed szerint készíts egy bolognai spagetti mártást, olaszul sugót.