Erényi Ágnes: Öcsi
Öcsit könnyebb átugrani, mint körbejárni.
Öcsit könnyebb átugrani, mint körbejárni.
Azt, hogy engem mi vett rá a pogácsasütésre, amikor nem is szeretem a pogácsát, el sem tudom képzelni.
Mit tesz az ember, ha úton-útfélen pirosan elé mosolyog a Fragaria, azaz az eper, s arra jut, hogy egy ládányiból lekvárt készítene? Először is elolvassa az irodalmi vonatkozásait.
Több mint egy év után – maszkban, de oltásigazolással a zsebemben – kiszabadultam a termelői piacra, s nem tudtam megállni, hogy mindent, de mindent megvegyek, ami csak kapható volt.
Én még oly korban voltam gyerek, amikor a nagymamám – titokban, behúzott függönyök mögött – vette elő azt a fura, viharvert gyertyatartót, s nyolc estén keresztül érthetetlen varázsigéket mormolva gyújtott meg eggyel több gyertyát.
Mit csinál mégis az úriasszony, amikor nem csinál semmit nyolcadik hónapja? Olvas, és a konyhában próbál unalmat űzni.
A kezembe akadt egy felelőtlen pillanatban vásárolt csomag, amire az volt ráírva: agar agar. Mi a csuda lehet ez, s hogy került a kamrámba? – tényleg nem emlékszem.
Ipari mennyiségű füge termett a kertünkben, a szomszéd és a szomszéd szomszédja kertjében is, s mindenki azt gondolta, majd annak a kicsit bolondos nőnek adja, aki a vírus alatti önkéntes karanténban őrült konyhatündérré nemesedett.
Tehát csirkepaprikást fogok készíteni, frissen vágott jószágból, határoztam el. Hunyadi téri piac, necchálós szatyor, ahogy kell. Fehér tollú csirke, az a jó.
Ifjú, főzni nem tudó és nem is akaró ara lévén, inkább elolvastam az egyik nagymamaregényt, az Emberek a Szamos mentén címűt, nem túl nagy lelkesedéssel. Hogy mégis jó legyek a rokonoknál, megkértem őket, megcsinálnánk-e a történetben szereplő, rémesnek ígérkező, churut nevű valamit.
Olyan ételt akartam készíteni, amiben nincs gyakorlatom, csak halvány emlékeim a gyerekkoromból. Így esett a választásom a gefilte fishre, azaz a töltött halra, ami annak idején nem hiányozhatott az ünnepi asztalról.
Engem ki lehet üldözni a világból a kovászos uborkával. Egyszerűen nem szeretem az ízét. Nem is a kulináris élvezet miatt csinálom, hanem azért, mert nekem ez maga a nyár.