Galambos Tibi: Rajzok a konyhából #11 – Nyári reggeli
A nyári hőség egyre fárasztóbb, jobb bent maradni a hűvös lakásban.
A nyári hőség egyre fárasztóbb, jobb bent maradni a hűvös lakásban.
A családi legendárium szerint a maceszgombócot annak idején mindig dédanyám készítette…
Október 16-án vasárnap véget ért az idei sátoros ünnep. Az őszi ünnepek közül ez lett a kedvencünk Izraelben.
A birsalma gyermekkorom óta a kedvenceim közé tartozik.
A nyári gyümölcsök mellé kellett valami érdekes kísérő, hogy a kép egyensúlyba kerüljön.
A kovászos uborka nálam nosztalgikus téma. Nagyszüleim teraszán nyáron mindig ott napozott a nagy befőttesüveg, mellette cserépben nőtt nagyapám kedvenc piros erős paprikája.
A lábáné (labane vagy labneh) egy joghurtszerű tejtermék, bár sűrűbb annál, és savanyú ízű; joghurtsajtnak is mondják. Reggelire szoktam készíteni.
Kína Fujian tartományában még nem jártam, de az onnan származó Oolong teát szeretem.
Nálunk ezek az őszi szezon gyümölcsei.
Izraelben friss fűszernövény is kerül a teába, a legtöbbször menta, amit itt nánának hívnak. Nekem azonban egy másik a kedvencem.
Vendéglátóm az első alkalommal megkérdezte, hány kiskanálnyi cukrot kérek a teába. Amikor kiderült, hogy cukor nélkül iszom, azt mondta: akkor igazi teát fogunk inni…
„Mondd, tudod te, hogy kell egy jó teát főzni?” – kérdezte a családi legendárium szerint apám anyámat, nem sokkal azután, hogy összeházasodtak…